Συνέντευξη Απόστολου Κοιμήση, Δημάρχου Αμφιλοχίας

>> Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας ετοιμάζεται για την τέταρτη εκλογική αναμέτρηση του προσεχούς Νοεμβρίου και φαίνεται πιο σίγουρος από ποτέ άλλοτε πως και η επόμενη τετραετία, τρίτη κατά σειρά, θα είναι δική του, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «όποιος κι αν είναι απέναντί του, δεν θα είναι αντίπαλος αλλά συνοδοιπόρος στην προσπάθεια και τον αγώνα για το καλό του διευρυμένου πλέον Δήμου Αμφιλοχίας».

Σημείωση: Η παρακάτω συνέντευξη είναι μέσω διαδικτύου με την μορφή ερωτήσεων - απαντήσεων.

1_ ΕΡΩΤΗΣΗ “MENOUMEAITO.GR


Κύριε Κοιμήση, είστε από τους πρώτους που πήρατε επίσημα το χρίσμα από το ΠΑΣΟΚ, για να διεκδικήσετε και πάλι τον νέο διευρυμένο Δήμο της Αμφιλοχίας, ως ένα στέλεχος με μεγάλη εμπειρία στην τοπική αυτοδιοίκηση. Σε τρεις μήνες περίπου τελειώνει η δεύτερη θητεία σας ως Δήμαρχος Αμφιλοχίας.

Κάνοντας έναν απολογισμό, θα λέγατε στους δημότες σας ότι υλοποιήσατε αυτά που τους είχατε υποσχεθεί προεκλογικά το 2006;

Α. ΚΟΙΜΗΣΗΣ: Υλοποιήθηκε περίπου το 90% από τα προγραμματισμένα έργα του προεκλογικού μας προγράμματος, ενώ πραγματοποιήθηκαν δράσεις, έργα και υπηρεσίες πολύ πάνω από τις προβλέψεις μας, δεδομένου ότι αξιοποιήσαμε απολύτως τόσο τα εθνικά προγράμματα (ΘΗΣΕΑΣ κ.λ.π.) όσο και τους πόρους συνοχής (Γ΄ ΚΠΣ, ΕΣΠΑ, κ.λ.π.). Στα περισσότερα Τοπικά Διαμερίσματα του δήμου μας υπερκαλύψαμε τον αρχικό μας στόχο, με πολλά επί πλέον έργα υποστήριξης ιδίως της τοπικής παραγωγής.

2_ ΕΡΩΤΗΣΗ “MENOUMEAITO.GR”

Σχεδόν σε όλη αυτή την τετραετία κε Δήμαρχε υπήρξε, αν όχι αμφισβήτηση αλλά μια έντονη μουρμούρα θα έλεγα προς εσάς , και έχω την αίσθηση ότι αυτή προερχόταν όχι τόσο από τους πολιτικούς σας αντιπάλους, αλλά από μερίδα συνεργατών ή υποστηρικτών σας!

Θεωρείται ότι είχαν βάση όλα αυτά και ήταν στα πλαίσια της κριτικής για το έργο σας ή υπήρχαν σκοπιμότητες γιατί κάποιοι προσδοκούσαν κάτι;

Α. ΚΟΙΜΗΣΗΣ: Όταν ασκείται τοπική δημόσια πολιτική, είναι λογικό να συμβαίνουν αυτά και οι αιτίες ποικίλουν. Θα ήταν όμως λάθος να θεωρούνται οι συνήθεις παραπολιτικές ανθρώπινες συμπεριφορές, κυρίαρχα στοιχεία πολιτικής πυξίδας.

Μόνο η κριτική που συνδέεται με πραγματικά, γεγονότα, παραλείψεις ή/και αποκλίσεις από το στόχο, έχει πολιτική και επιχειρησιακή σημασία και μπορεί και πρέπει να λειτουργεί διορθωτικά. Είναι γόνιμο και βασικό στοιχείο της δημοκρατίας, ιδίως της τοπικής.

3_ ΕΡΩΤΗΣΗ “MENOUMEAITO.GR”

Κύριε Δήμαρχε στην ολομέλεια της Δ.Ο. του ΠΑΣΟΚ Άρτας, που έγινε στην αίθουσα του Π.Σ. «Μακρυγιάννης», χαριτολογώντας είπατε ότι με το σχέδιο «Καλλικράτης» αλλάζει εντελώς το σύστημα διοίκησης «και ότι θα πρέπει ο κάθε νέος Δήμαρχος να έχει ένα ασθενοφόρο δίπλα του κι έναν ψυχίατρο, γιατί πραγματικά πάμε σ’ ένα άλλο μοντέλο διοίκησης Δήμου που θα χρειαστεί να μεταβάλλεις νοοτροπίες ανθρώπων της διοίκησης που είναι εθισμένοι να δουλεύουν μ’ ένα συγκεκριμένο μοντέλο σήμερα, θα πρέπει να τους βάλεις να δουλέψουν σ’ ένα άλλο επιχειρησιακό περιβάλλον με νέα συστήματα, με αξιοποίηση της τεχνολογίας».

Ο «Καλλικράτης» είναι μια μεταρρύθμιση σπουδαία με καινοτομίες ευρωπαϊκού χαρακτήρα. Εάν χρηματοδοτηθεί σωστά - διότι εκεί είναι το μεγάλο στοίχημα - θα είναι καλό για τη χώρα και για τον πολίτη.

Οι νέοι δήμοι στους οποίους μεταφέρεται η συντριπτική πλειοψηφία των αρμοδιοτήτων των νομαρχιών, πρέπει να είναι ισχυροί, πληθυσμιακά και οικονομικά αυτάρκεις, για να μπορούν να ανταποκριθούν στον ρόλο τους, για την τοπική ανάπτυξη και την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Είσαστε έτοιμοι γι όλα αυτά; Εσείς αποφασίζεται για το τι κονδύλια αντιστoιχούν σε κάθε τοπικό διαμέρισμα; και εάν ναι, ποιά είναι τα κριτήρια αξιολόγησης και διάθεσής τους;

Α. ΚΟΙΜΗΣΗΣ: Πιστεύω απόλυτα όσα αναφέρατε, που είναι βασικές προϋποθέσεις οργανωτικής και λειτουργικής επιτυχίας. Η αποτελεσματικότητα του διοικητικού μοντέλου που στηρίζεται στο νόμο 3852/2010 ( ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ) θα βελτιώσει τις επιδόσεις του κράτους μας συνολικά. Ο ίδιος ο νόμος προβλέπει ότι τα διαθέσιμα χρήματα κατανέμονται υποχρεωτικά με αντικειμενικό τρόπο σε όλες τις δημοτικές ενότητες. Η ενδοδημοτική αποκέντρωση των τοπικών δημοσίων επενδύσεων, που όμως δεν αναιρούν τις πολιτικές προτεραιότητες είναι βασική μας αρχή και την έχουμε εφαρμόσει όλα τα προηγούμενα χρόνια. Θα είναι εκ νέου βασική προτεραιότητα.

Είναι αλήθεια ότι το πρώτο στάδιο εφαρμογής του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ απαιτεί πολλές δεξιότητες, συλλογικότητα που να το πιστεύει για να το υπηρετεί και ανθρώπους κατάλληλους. Όσοι νομίζουν ότι απλώς θα εκλεγούν και θα παρακολουθούν τα γεγονότα, είναι αλήθεια ότι δεν θα αντέξουν την πίεση των προβλημάτων και τις μεγάλες δυσκολίες της πρώτης οργανωτικής και επιχειρισιακής προσαρμογής. Γι΄αυτό και είπα χαριτολογώντας ότι αναφέρατε.

4_ ΕΡΩΤΗΣΗ “MENOUMEAITO.GR”

Πολλές φορές τα κριτήρια επιλογής των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων εξαρτώνται από το αν ανήκουν σε πολυπληθείς οικογένειες, αν δραστηριοποιούνται σε ομάδες ή συλλόγους και έχουν μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα, αν είναι στελέχη του κόμματος στην τοπική κοινωνία και όχι με κριτήρια αξιοσύνης, τυπικών και ουσιαστικών προσόντων, δυνατοτήτων και διάθεσης προσφοράς.

Εσείς με ποια κριτήρια θα επιλέξετε τους συνεργάτες σας; Θα χρησιμοποιήσετε και εξωτερικούς συνεργάτες με συγκεκριμένες εξειδικεύσεις σε τομείς όπου πιστεύετε ότι υπάρχει πρόβλημα;

Α. ΚΟΙΜΗΣΗΣ: Τα κριτήρια συγκρότησης του ψηφοδελτίου μας είναι ιδίως η συλλογικότητα στη δράση, η συμφωνία στις προγραμματικές προτεραιότητες, η προσέγγιση σε ανώτερα επίπεδα πολιτικής ηθικής συμπεριφοράς και τα συγκριτικά εφόδια που διαθέτει ο κάθε υποψήφιος.

Ασφαλώς όμως επηρεάζει τη συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο και η διαθεσιμότητα του καθενός. Γι΄αυτό και πάντοτε υπάρχουν αξιόλογοι δημότες, που δεν είναι υποψήφιοι παρ΄όλο που θα το επιθυμούσαν. Όσα όμως στοιχεία προαναφέρετε, αναμφίβολα αποτελούν τα φίλτρα με τα οποία ο εκλογέας αξιολογεί και κρίνει. Και το τελικό αποτέλεσμα, ποτέ δεν αντικειμενοποιείται αλλά προκύπτει από πολλές και ισοδύναμες υποκειμενικές επιλογές.

Ως προς τις εξωτερικές συνεργασίες, πάντοτε και κατά περίπτωση αξιοποιούνται, ανάλογα με τις ανάγκες.

5_ ΕΡΩΤΗΣΗ “MENOUMEAITO.GR”

Kατηγορείστε από την αντιπολίτευση ότι κανένα έργο υποδομής δικής σας έμπνευσης και ενέργειας δεν έχει εκτελεστεί. Θεωρούν πως σαν δημοτική αρχή έχετε χάσει ευκαιρίες!

Συγκεκριμένα: Α) στο έργο Αποχέτευση-Βιολογικός Καθαρισμός

Β) στο έργο Τουριστικό Καταφύγιο (Μαρίνα)

(Γ) στο θέμα Ύδρευσης –Άρδευσης

Δεδομένου ότι είναι έργα πνοής και μεγάλης σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη του Δήμου τι απαντάτε;

Α. ΚΟΙΜΗΣΗΣ: Δεν νομίζω ότι η αντιπολίτευση συμμερίζεται αυτή την εκτίμηση ή τουλάχιστον δεν το έχει ως τώρα αναδείξει ή έστω δηλώσει.

Προφανώς όμως, γιατί ίσως επειδή η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική και το γνωρίζουν, όλοι, οπότε αν κανείς το πει εκτίθεται. Έχει συμβεί αυτό στην προηγούμενη αναμέτρηση.

Ως προς τα ειδικότερα έργα που ρωτάτε, συγκεκριμένα με τελευταία εργολαβία ύψους 2,2 εκ.€ από το ΕΠΠΕΡ του ΕΣΠΑ ολοκληρώνονται για ΟΛΗ την Αμφιλοχία και τα δίκτυα αποχέτευσης και τα δίκτυα ύδρευσης. Η μαρίνα έχει από ετών ολοκληρωθεί και κατασκευάστηκαν όλα τα απαραίτητα δίκτυα. Όμώς πρέπει να γίνουν ακόμη ορισμένες υπέργειες εγκαταστάσεις.

Το μεγάλο υδροαρδευτικό έργο από τον Αχελώο, παροχής 2,55m3 νερού/sec και προϋπολογισμού 40,000,000€ από εθνικούς πόρους υλοποιείται ήδη. Προφανώς είναι έργα πνοής και γι΄αυτό καταβάλαμε ως δημοτική παράταξη μεγάλες προσπάθειες για να γίνουν. Το αποτέλεσμα αποδεικνύει ότι όχι μόνο ήσαν εφικτά αλλά και ότι θα έπρεπε να είχαν γίνει πολύ πιο πριν.

6_ ΕΡΩΤΗΣΗ “MENOUMEAITO.GR”

Μπορείτε να μας ενημερώσετε για την ολοκλήρωση του αποχετευτικού δικτύου στον Αμβρακικό κόλπο και το σφαγείο του Δήμου, αφού η Αμφιλοχία “φιλοξενεί” το 1,3 του εθνικού ζωικού κεφαλαίου.

Α. ΚΟΙΜΗΣΗΣ: Στον Αμβρακικό δεν υπάρχει πλέον ρυπαντικό φορτίο από την Αμφιλοχία γιατί όλα τα παραλιακά και ενδιάμεσα δίκτυα στην πόλη έχουν κατασκευαστεί. Τα δημοτικά μας σφαγεία που πρόσφατα ανακατασκευάστηκαν από το Δήμο, είναι μια υπερσύγχρονη μονάδα, με τρεις γραμμές παραγωγής και ταυτόχρονη λειτουργία και τεράστια παραγωγικότητα. Πληρούν όλες τις προδιαγραφές λειτουργίας, έχουν πριν από λίγες μέρες, αδειοδοτηθεί ως προς τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ενώ ετοιμάζεται η εφαρμογή HΑSP και η απόκτηση κωδικού αριθμού σύμφωνα με την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Είναι υγειής δημοτική επιχείριση, εξυπηρετεί παραγωγούς όχι μόνο από την ευρύτερη περιοχή αλλά και από διπλανούς νομούς, ενώ διατηρεί δεκάδες άμεσες θέσεις εργασίας.

7_ ΕΡΩΤΗΣΗ “MENOUMEAITO.GR”

Σας κατηγορούν για συνεχή υπερδανεισμό του Δήμου, για επιβολή υπέρογκων αυξήσεων σε όλα τα δημοτικά τέλη, για απευθείας αναθέσεις σε εργολάβους επιλογής σας προς εξυπηρέτηση μικροπολιτικών συμφερόντων και κυρίως εκτελέσεις έργων με προχειρότητα και αδιαφάνεια.

Ποια ήταν η οικονομική κατάσταση του Δήμου όταν παραλάβατε, ποια είναι σήμερα και τι απαντάτε στους επικριτές σας;

Α. ΚΟΙΜΗΣΗΣ:
Όσοι μιλούν για υπερδανεισμό, έχουν απλώς άγνοια της κατάστασης. Η πιστοληπτική ικανότητα του δήμου Αμφιλοχίας, είναι άριστη και τα τοκοχρεωλύσια που ανέρχονται σε μόνο 300.000 € το μήνα -έναντι ετησίων λειτουργικών επιχορηγήσεων 2,65 εκ. € και ανελαστικών ετησίων δαπανών, μόνο 1,7 εκ. €- αποτελούν ελάχιστο ποσοστό των ετησίων συνολικών μας εσόδων. Είναι κρίμα να υπάρχει τόσο ανεύθυνη σπερμολογία για τόσο αυταπόδεικτα πράγματα. Νόμιζα ότι το 2006 θα είχαμε τελειώσει μ΄αυτά. Ευτυχώς που ο κόσμος έχει κατανοήσει πολύ καλά ότι τα δημοτικά δάνεια όχι μόνο δεν τον επιβαρύνουν καθόλου, αλλά ότι επιλύουν πολλά προβλήματα που εξυπηρετούν τους παραγωγούς μας και μάλιστα πολύ γρήγορα.

Ως προς τα ανταποδοτικά τέλη, οι μεσοσταθμικές αυξήσεις είναι μόνο 4% ως 7%, κάθε χρόνο και τούτο επειδή δεν πρέπει να επιβαρύνεται η φοροδοτική ικανότητα των δημοτών, που λόγω περιορισμένων εισοδημάτων είναι χαμηλή. Αν υπάρχει άλλος τρόπος να καλύπτονται οι μισθοί των εργαζομένων, θα ήταν ενδιαφέρον να ακουστεί δημόσια και υπεύθυνα. Αν όμως η πρόταση είναι να πληρώνουν μόνο τα κορόϊδα, τότε αυτό είναι απλά ανευθυνότητα και λαϊκισμός. Πρέπει όμως να γνωρίζεται ότι από ετών ο δήμος μας εφαρμόζει στην ύδρευση, ειδική τιμολογιακή πολιτική τόσο για τις λογικές καταναλώσεις, όσο και για τα τέλη που πληρώνουν ειδικές κατηγορίες δημοτών μας (πολύτεκνοι, ΑΜΕΑ κ.λ.π.), στις ανταποδοτικές υπηρεσίες, ενώ μείωσε τα τέλη χρήσης κοινοχρήστων χώρων, για στήριξη των επεγγελματιών.

Δεν γνωρίζω από πού αντλείτε πληροφορίες, για επιλήψιμες πρακτικές ως προς τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος, από το Δήμο μας, όταν είναι γνωστό σε όλους, ότι λειτουργούμε σε καθεστώς απόλυτης διαφάνειας και ότι προστατεύουμε το δημόσιο συμφέρον όχι μόνο με απόλυτη δημοσιονομική νομιμότητα αλλά και με σημαντικές οικονομίες κλίμακας. Στην Αμφιλοχία επιτυγχάνουμε μεγάλες εκπτώσεις στα έργα, όπου αυτό είναι δυνατόν, υλοποιούμε πολλά έργα με αυτεπιστασία, δηλαδή χαμηλό κόστος και εγγυημένη ποιότητα, άρα μεγαλύτερο φυσικό αντικείμενο, πραγματοποιούμε συστηματική έρευνα αγοράς για καλύτερες τιμές και πάντοτε οι πληρωμές γίνονται σε πρώτο χρόνο. Επειδή δε πληρώνουμε αμέσως, (προφανές είναι ότι δεν οφείλουμε χρήματα σε κανένα εκτός κάποιων καθυστερήσεων που οφείλονται στο Ελεγκτικό Συνέδριο), με το δήμο Αμφιλοχίας οι πάντες θέλουν να συνεργάζονται γιατί έχουν γρήγορα τα χρήματά τους και γι΄αυτό και στους διαγωνισμούς μας η συμμετοχή και ο ανταγωνισμός είναι πολύ υψηλός.

Δεν νομίζω ότι έχει νόημα να επαναλαμβάνω την οικονομική κατάσταση το 2002, γιατί πλέον οι πάντες γνωρίζουν. Εμείς απολογούμαστε για τη δική μας περίοδο. Τα οικονομικά μας είναι, παρά την εθνική δημοσιονομική κατάρρευση, άριστα. Και αυτό δεν προκύπτει τυχαία. Υπάρχουν συγκεκριμένες πολιτικές εναλλακτικής εξεύρεσης πόρων από ανταγωνιστικά προγράμματα και από τους πόρους συνοχής. Ευτυχώς η διαχειριστική μας επάρκεια, που πρώτος ο Δήμος Αμφιλοχίας απέκτησε στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, μας επιτρέπει να ενεργούμε γρήγορα και με μετρήσιμο αποτέλεσμα.

8_ ΕΡΩΤΗΣΗ “MENOUMEAITO.GR”

Πόσο ικανοποιημένος /είστε από την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών του Δήμου που αφορούν Καθαριότητα (αποκομιδή σκουπιδιών π.χ στο Λουτρό, καθαριότητα δρόμων κλπ).

Α. ΚΟΙΜΗΣΗΣ: Συγκριτικά από χρόνο σε χρόνο και για το σύνολο της αποκομιδής που πετύχαμε στο Δήμο, υπάρχει ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Ως προς τα απόλυτα μεγέθη όμως, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης και αυτά δεν είναι δυνατόν να επιτευχθούν, σήμερα, για το λόγο ότι τα ανταποδοτικά μας έσοδα, που εισπράττονται σε απόλυτο βαθμό μέσω της ΔΕΗ, καλύπτουν μόνο το 45% της συνολικής ετήσιας δαπάνης, που ξεπερνά τις 700.000 €, η οποία και επιβαρύνθηκε ακόμη περισσότερο από την υποχρεωτική μεταφορά στον ΧΥΤΑ Στράτου. Αυτό το πρόβλημα μπορεί να μετριασθεί με οικονομίες κλίμακας στα πλαίσια του νέου Δήμου, (εκμηχάνιση καθαρισμών με αυτοκινούμενα σάρωθρα, νέο διαφορετικού τύπου σύστημα περισυλλογής και κινητοί σταθμοί μεταφόρτωσης για περιορισμό του κόστους περισυλλογής και μεταφοράς), δεδομένου ότι η φοροδοτική ικανότητα των δημοτών δεν μπορεί να επιβαρύνεται δυσανάλογα.

9_ ΕΡΩΤΗΣΗ “MENOUMEAITO.GR”

Ποια θεωρείτε ότι είναι τα τρία (3) σημαντικότερα πλεονεκτήματα και τα (3) σημαντικότερα μειονεκτήματα του Νέου Δήμου Αμφιλοχίας που δημιουργείται;

Α. ΚΟΙΜΗΣΗΣ: Πλεονεκτήματα είναι το κοινό παραγωγικό περιβάλλον, οι μεγάλες δυνατότητες πολυδύναμης και πολυμορφικής ανάπτυξης και στους τρεις τομείς της οικονομίας, καθώς και η κοινωνική, εθιμική και ιστορική κοινή αφετηρία μας, που επιτρέπει ομοιογεννή οργάνωση, επιχειρησιακή ετοιμότητα και εκτελεστικές παρεμβάσεις.

Μειονεκτήματα είναι η έλλειψη σύγχρονης αντίληψης για ανταγωνιστική παραγωγή, η έλλειψη σοβαρών μέτρων πολιτικής για την παραγωγική ενδοχώρα-που όμως δεν αφορά μόνο το δικό μας Δήμο, αλλά σχεδόν το σύνολο της υπαίθρου- και τέλος οι μεγάλες ελλείψεις που παρατηρούνται ακόμη και σήμερα στις απαραίτητες τοπικές υποδομές.

10_ ΕΡΩΤΗΣΗ “MENOUMEAITO.GR”

02.01.2010 ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΜΕ.

«Η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει ανησυχητικά. Δύο περιοχές της Ελλάδας έχουν γίνει...Βενετία και κοντεύουν να εξαφανιστούν! Η στεριά έγινε θάλασσα και οι κάτοικοι δεν ξέρουν τι να κάνουν. Μετά το Βαθύ στη Σάμο σειρά πήρε τώρα και η περιοχή Μπούκα στην Αμφιλοχία. Σε ότι αφορά το χωριό ΜΠΟΥΚΑ τα νερά μπήκαν μέσα σε σπίτια». Αλλού χτίζουν πάνω στη θάλασσα και εμείς δεν μπορούμε να βρούμε λύση στο να μην πνίγεται ο κόσμος!

Σε τι σημείο βρισκόμαστε τώρα δεδομένου ότι μπήκαμε στο φθινόπωρο;

Α. ΚΟΙΜΗΣΗΣ: Το πρόβλημα που αναφέρετε, προκύπτει από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, λόγω μεταφοράς τεράστιων ποσοτήτων νερού από τα Αφρικανικά παράλια ή τη βόρεια Μεσόγειο. Η Μπούκα επειδή είναι χαμηλά ως προς τη συνήθη στάθμη της θάλασσας, πλημμυρίζει.

Αν όμως δεν υπήρχε το εκτεταμένο δίκτυο αποστράγγισης όμβριων που κατασκευάσαμε παντού στα κρίσιμα σημεία απορροής στον οικισμό, τότε θα είχαμε συνεχείς πλημμύρες όπως συνέβαινε πριν το 2003. Τώρα τέτοιο πρόβλημα δεν υπάρχει. Τελευταία μάλιστα, αποκαταστάθηκε πλήρως και ολόκληρος ο κατεστραμμένος παραλιακός τοίχος. Εκτός ακραίων καταστάσεων δεν θα υπάρχει πρόβλημα στο μέλλον.

11_ ΕΡΩΤΗΣΗ “MENOUMEAITO.GR”

Κε Δήμαρχε το κυκλοφοριακό είναι ένα από τα πιο σημαντικά θέματα της πόλης μας και η επίλυσή του επείγει. Ποιες ενέργειες έχετε κάνει και τι σκοπεύετε να κάνετε αν δεν δοθεί άμεσα λύση στην αποσυμφόρηση από την τεράστια αύξηση της κυκλοφορίας;

Τι κάνατε και τι προγραμματίζεται για τη δημιουργία χώρων στάθμευσης και γκαράζ;

Α. ΚΟΙΜΗΣΗΣ:
Αγοράσαμε όλα τα τελευταία αδόμητα οικόπεδα στο κέντρο της πόλης για χώρους στάθμευσης και κοινή χρήση. Επίσης πιστεύω, ότι με την παράκαμψη, θα πρέπει να πεζοδρομηθεί όλο το παραλιακό κομμάτι και να κατασκευαστεί στην απόληξη του μυχού, μερικώς υπογειοποιημένος χώρος στάθμευσης, για μεγάλη εγγύτητα στους χώρους επισιτισμού και στο θαλάσσιο μέτωπο.

12_ ΕΡΩΤΗΣΗ “MENOUMEAITO.GR”

Οn-line υπηρεσίες δημοτών είδα ότι υπάρχουν. Έχετε σκεφτεί μήπως και την δημιουργία «Γραμμή του Δημότη». Μια γραμμή που βασική λειτουργία της είναι να μεταφέρει τα τηλεφωνικά αιτήματα των Δημοτών, στην κάθε αρμόδια υπηρεσία και να ενημερώνεται για την διεκπεραίωση αυτών;

Α. ΚΟΙΜΗΣΗΣ: Ασφαλώς γιατί προβλέπεται και στον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ. Το e-ΚΕΠ και η κοινωνία της πληροφορίας θα συμβάλλει σ΄αυτό.

ΣΥΝΤΟΜΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ


1. Δημοτική Αστυνομία μέσω της οποίας θα λυθούν πολλά προβλήματα αστυνόμευσης (ειδικά στα τοπικά διαμερίσματα), εφαρμογή Δημοτικών Κανονισμών υπάρχει;

Α. ΚΟΙΜΗΣΗΣ: Όχι έχει μεγάλο κόστος που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από τους διαθέσιμους πόρους σε βάρος των μεγάλων αναγκών σε έργα τοπικής υποδομής ) ύδρευση προσβασιμότητα, εξηλεκτρισμός κ.λ.π.)

2. Γραφείο Στήριξης Επαγγελματοβιοτεχνών που θα ενημερώνει και θα αξιοποιεί Εθνικά και Ευρωπαϊκά Προγράμματα προς όφελος των Επαγγελματοβιοτεχνών του Δήμου μας και θα δώσει ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής μας.

Α. ΚΟΙΜΗΣΗΣ: Ουσιαστικά μπορεί να καλύπτονται από το ΚΕΠ χωρίς όμως εξειδίκευση. Υπάρχει όμως στην πόλη μας παράρτημα του επιμελητηρίου Αιτ/νίας που δραστηριοποιείται ανάλογα. Άρα δεν υπάρχει κενό

3. Δημιουργία τοπικής συγκοινωνίας που να συνδέει τα τοπικά διαμερίσματα με χώρους εργασίας, υγείας, άθλησης και αναψυχής.

Α. ΚΟΙΜΗΣΗΣ: Δεν είναι βιώσιμη. Απαιτεί σοβαρή επιδότηση

4. Περιορισμός του "χάσματος" στη διάδοση της ψηφιακής τεχνολογίας μεταξύ αστικών και αγροτικών περιοχών.

Α. ΚΟΙΜΗΣΗΣ: Γίνονται συνεχής επενδύσεις μέσω αντίστοιχων συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων.

5. Η εφαρμογή και καλλιέργεια αθλητικών δραστηριοτήτων, με την οργάνωση και λειτουργία τμημάτων Ποδοσφαίρου, Καλαθοσφαίρισης, Αντισφαίρισης, Σκάκι, Ενόργανης και Ρυθμικής Γυμναστικής, Στίβου και άλλων ομαδικών αθλημάτων.

Α. ΚΟΙΜΗΣΗΣ: Αντιμετωπίζεται πολύ ικανοποιητικά από τους αθλητικούς και τους πολιτιστικούς συλλόγους του δήμου που έχουν δραστήριες και δημιουργικές διοικήσεις. Ο Δήμος μας συνδράμει όλες αυτές τις αξιόλογες προσπάθειες.

6. Δημιουργία σταθμών τουριστικής αξιοποίησης σε σπάνιας ομορφιάς τοποθεσίες που θα γίνουν πόλοι έλξης του αστικού πληθυσμού.

Α. ΚΟΙΜΗΣΗΣ: Απαιτούν ειδικές χρηματοδοτήσεις που δυστυχώς ως τώρα δεν υπάρχουν.


ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΚΑΤΩΘΙ ΕΡΓΩΝ!

• ΑΝΑΠΛΑΣΗ - ΑΠΟΠΕΡΑΤΩΣΗ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΟΥ :

Α. ΚΟΙΜΗΣΗΣ: έχει υλοποιηθεί στο μεγαλύτερο μέρος της.

• ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΡΙΚΕΛΙΩΤΗ:

Α. ΚΟΙΜΗΣΗΣ
: προχωρούν αργά λόγο ενυπόθηκων υποχρεώσεων των ιδιοκτητών προς τράπεζες .

• ΕΠΕΚΤΑΣΗ -ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ:

Α. ΚΟΙΜΗΣΗΣ: υλοποιήθηκε μεγάλο κομμάτι ανατολικά, αλλά λόγω γραφειοκρατικών αδειοδοτήσεων δεν προχώρησε το κεντρικό τμήμα, που παραμένει προτεραιότητα.

• ΜΕΛΕΤΗ ΝΕΟΥ Γ.Π.Σ. ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ:

Α. ΚΟΙΜΗΣΗΣ: δεν προχώρησε λόγω έλλειψης σχετικών πιστώσεων.

• ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ : ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΟΣ ΠΕΤΑΛΑ ΔΗΜΟΥ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ:

Α. ΚΟΙΜΗΣΗΣ: δεν προχώρησε αν και είχε σχεδόν ολοκληρωθεί η δημοπρασία λόγω αλλαγής του σχετικού νόμου από τον κ. Σουφλιά, που ουσιαστικά έκανε υπερβολικά χρονοβόρες τις διαδικασίες. Κατασκευάστηκε όμως στο Δημαρχείο αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, που είναι εξοπλισμένη με ότι πιο σύγχρονο διαθέτει η ψηφιακή τεχνολογία και μπορεί να φιλοξενεί 150 άτομα, σε άνετο, κλιματιζόμενο, αεριζόμενο και πυροπροστατευμένο χώρο.

• ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΦΑΓΕΙΩΝ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ

• ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΕΓΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ

• ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΔΗΜΟΥ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ (Γ' ΦΑΣΗ)

• ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΠΟΣΤΡΑΓΓΙΣΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΣΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ ΣΤΑΝΟΥ

• ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΔΙΕΛΕΥΣΗΣ ΧΕΙΜΑΡΡΟΥ ΚΡΙΚΕΛΙΩΤΗ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΚΑΘΕΔΕΡΟ

• ΠΕΖΟΔΡΟΜΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ

• ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΟΣ ΒΥΤΙΟΦΟΡΟΥ ΛΥΜΑΤΩΝ

• ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΟΧΗΜΑΤΩΝ - ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ

• ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΣΤΥΛΩΝ ΚΑΙ ΦΩΤΙΣΤΙΚΩΝ

Α. ΚΟΙΜΗΣΗΣ: Όλα τα παραπάνω έργα ολοκληρώθηκαν.

MENOUMEAITO.GR
Κε Δήμαρχε φτάνοντας προς το τέλος αυτής της συνέντευξης θα ήθελα να σας ρωτήσω τι σας φοβίζει περισσότερο στην επόμενη θητεία σας;

Α. ΚΟΙΜΗΣΗΣ: Δεν με φοβίζει κάτι, αλλά προβληματίζομαι για τη δύσκολη δημοσιονομική μας κατάσταση, που επηρεάζει πολλές δημιουργικές προσπάθειες και ελπίζω να παταχθεί αποτελεσματικά η γραφειοκρατία, ώστε να απελευθερωθούν οι δεξιότητες της διοίκησης και των ανθρώπων, που υπηρετούν, τους πολίτες.

MENOUMEAITO.GR
Κλείνοντας, θα ήθελα να σας ρωτήσω αν έχετε κάνει λάθη στη μέχρι τώρα θητεία σας ως Δήμαρχος Αμφιλοχίας και αν ξεκινούσατε τώρα τι δεν θα επαναλαμβάνατε;

Α. ΚΟΙΜΗΣΗΣ:
Ασφαλώς και έχουμε κάνει λάθη. Λάθη δεν κάνουν μόνο όσοι δεν κάνουν τίποτε. Αν ξεκινούσαμε τώρα, δεν θα επαναλαμβάναμε τα λάθη μας αρκεί έγκαιρα να τα γνωρίζαμε.

MENOUMEAITO.GR
Κύριε Δήμαρχε, σας ευχαριστούμε.
Νικηφόρος Α. Τρομπούκης

Δημοσίευση σχολίου