Απ. Κατσιφάρας: «Αχαιάρχης; Ούτε θέλω, ούτε… μου το επιτρέπω»

>> Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

Αναδημοσιεύουμε αποσπάσματα από μια παλαιότερη συνέντευξη του κου Απόστολου Κατσιφάρα, ώστε να γνωρίσουμε καλύτερα τον πολιτικό λόγο και τις αρχές του Αχαιού πολιτικού και υποψηφίου για την Περιφέρεια με το ΠΑΣΟΚ.

Η συνέντευξη είχε δοθεί στον Κυριάκο Κορτέση για την εφημερίδα “ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ” στις 16.11.2009.

Τα όσα αναφέρει ο κος Κατσιφάρας έχουν το ενδιαφέρον τους ακόμα και σήμερα. Διαβάστε τι δήλωνε τότε για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Νομαρχιακός Σύμβουλος, βουλευτής Αχαΐας και τώρα υφυπουργός Δικαιοσύνης. Σε χρονικό διάστημα που δεν είναι και πολύ μεγάλο για τα δεδομένα της ελληνικής πολιτικής. Εχει αλλάξει κάτι στον εαυτό σας;

Στην πραγματικότητα, μόνο η ευθύνη. Τίποτα παραπάνω. Μια ευθύνη που προκύπτει κυρίως από τις αναγκαιότητες που προβάλλει η κοινωνία για το σήμερα και το αύριο. Στόχος μας είναι να βάλουμε την χώρα μας και ως κυβέρνηση με την λαϊκή εντολή που έχουμε σε μια νέα τροχιά ανάπτυξης. Να αποκαταστήσουμε. Να αποκαταστήσουμε την πολιτική στα μάτια των πολιτών.
Πρέπει να ξαναδούμε την κοινωνική διάσταση που πρέπει να έχει η πολιτική.

Είστε η νέα Κυβέρνηση ενός νέου ΠΑΣΟΚ; Γιατί το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ ή έστω κάποια από τα στελέχη του είχαν ξεχάσει αυτή την κουβέντα. Τελικώς είστε το «νέο ΠΑΣΟΚ», ή το «όλον ΠΑΣΟΚ»;

Είμαστε ένα κόμμα με βαθιές ρίζες στην ελληνική κοινωνία, με προσφορά με κατάθεση, αλλά και με λάθη. Βεβαίως τα λάθη πληρώνονται… Και το 2004 πληρώσαμε τα λάθη μας. Ωστόσο τα κόμματα είναι ζωντανοί οργανισμοί. Το ΠΑΣΟΚ μετά από μια εσωτερική επεξεργασία αναδιάταξης δυνάμεων και επαναπροσδιορισμού της πολιτικής του σε σχέση με το σήμερα, είναι σήμερα έτοιμο να αντιμετωπίσει τα ζητήματα που απασχολούν τη χώρα.

Η περίοδος από το 2004 έως και το 2009 ήταν μια πραγματικά δύσκολη περίοδος, παράλληλα όμως και δημιουργική. Και θα σας πω και κάτι άλλο. Αυτό επιθυμούμε να γίνει και στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Για την λειτουργία της Δημοκρατίας και του πολιτικού συστήματος πρέπει γρήγορα να ξαναβρούν το εαυτό τους. Για το καλό του τόπου μας.

Επιτρέψτε μου να επιμείνω. Ένα ΠΑΣΟΚ; Ενιαίο ή όχι;

Ένα ΠΑΣΟΚ ανανεωμένο…

Διαφορετικό ίσως;

Είναι πιο νέο και πιο σύγχρονο πιο οραματικό θα σας πω.

Αισθάνεστε Αχαιάρχης, κύριε Κατσιφάρα;

Δεν πιστεύω στους μεγάλους παράγοντες. Ναι, πιστεύω στα πρόσωπα, στο αξιακό τους μέρος, στον πυρήνα της ιδεολογίας τους αλλά δεν θεωρώ ότι από μόνα τους τα πρόσωπα μπορούν να αλλάξουν πολλά πράγματα. Δεν μου αρέσει και δεν θα επιτρέψω ποτέ στον εαυτό μου να γίνει Αχαιάρχης ή ακόμη – ακόμη να επιχειρήσει να λειτουργήσει με αυτή την ιδιότητα. Αυτό που με αγγίζει και που είμαι διατεθειμένος να υποστηρίξω είναι μόνο η συλλογική δουλειά, δράσεις και πρωτοβουλίες.

Αυτό σημαίνει ότι οι εσωκομματικοί σας αντίπαλοι θα βρίσκουν την πόρτα σας ανοικτή;

Οι σχέσεις με τους συναδέλφους μου ήταν και παραμένουν πολύ καλές. Και θα βοηθήσω από την πλευρά μου να βελτιωθούν ακόμη περισσότερο. Γιατί τελικά κρινόμαστε ως παράταξη. Και στις εποχές που ζούμε, δεν χωράει το «εγώ». Επιβάλλεται το «εμείς». Αν θέλουμε σε μια περίοδο βαθιάς κρίσης, να δώσουμε το μήνυμα στον πολίτη για μια νέα προοπτική πρέπει να δουλέψουμε συλλογικά. Η μέγιστη ευθύνη των πολιτικών είναι να φέρνουν το συλλογικό αποτέλεσμα.

Είστε ένας άνθρωπος που προέρχεται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εν όψει της προωθούμενης αλλαγής του διοικητικού χάρτη, πόσους Δήμους εκτιμάτε ότι πρέπει να έχει η Αχαΐα;

Πριν πάμε στους Δήμους, καλό είναι να δούμε το γενικότερο πλαίσιο στο οποίο πρέπει να κινηθεί στο μέλλον ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το ΠΑΣΟΚ έχει συγκροτημένη άποψη και μια νωπή και απολύτως σαφή λαϊκή εντολή να προχωρήσει στις τομές και τις ρήξεις που θα προάγουν θετικά αποτελέσματα για την χώρα. Είναι απαίτηση των καιρών και ενισχύεται από τα διεθνώς ισχύοντα, ότι τα μικρά σχήματα δεν έχουν μέλλον. Είναι ώριμη αυτή η διαπίστωση και στις τοπικές κοινωνίες. Αλλά δεν αρκεί να συγχωνεύεις. Πρέπει και να δίνεις κίνητρο και οικονομική αυτοτέλεια στα νέα σχήματα ώστε να είναι βιώσιμα.

Εκτιμάτε ότι ο Δήμος της Πάτρας πρέπει επεκταθεί από τα Βραχνεϊκα έως το Ρίο;

Κοιτάξτε, αυτό το έχω υποστηρίξει και το 1998 προσωπικά Πρέπει να ταυτίζεται η πολιτική μας με την κοινωνική διεκδίκηση και αναγκαιότητα. Δεν μπορεί να ζητάμε να γίνει η Πάτρα Μητροπολιτικό Κέντρο και ταυτόχρονα να της αφαιρούμε λόγω έλλειψης, πολιτικής βούλησης, τη δυνατότητα να εκφράζει το όλον της περιοχής της. Ένας ισχυρός Δήμος, ο τρίτος αστικός πόλος στην χώρα μας. Αυτό πρέπει να γίνει.

Δεν παραβλέπουμε ότι οι συνενώσεις πρέπει να έχουν και την κοινωνική συναίνεση. Δεν πρέπει η συγχωνεύσεις να έρχονται από τα πάνω, ως καπέλο. Πρέπει να υπάρχει σε τοπικό επίπεδο και ένας γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος. Το πρωταρχικό είναι τα σχήματα που θα προκύψουν να έχουν την δυνατότητα να είναι ισχυρά και αυτάρκη σε μεγάλο βαθμό. Να μπορούν να απαντούν στις οικονομικές και παραγωγικές ανάγκες κρατώντας ωστόσο τον χαρακτήρα τους. Δεν νομίζω ότι θα είναι μεγάλες οι διαφωνίες.

Η πολιτική του ΠΑΣΟΚ είναι ξεκάθαρη: Ενίσχυση σε αρμοδιότητες, ρόλους ευθύνη και πόρους.. Να μπορούν οι νέοι Δήμοι να σταθούν επαρκώς στις εξελίξεις που διαμορφώνονται στο μέλλον.

Κύριε υπουργέ, στηρίζετε την υποψηφιότητα Δημήτρη Κατσικόπουλου ως αιρετού Περιφερειάρχη;

Δεν θέλω να πάω στα πρόσωπα κύριε Κορτέση. Πρέπει πρώτα να δούμε τα σχήματα. Εκτιμώ ιδιαίτερα τον κ. Κατσικόπουλο για την παρουσία του στην Βουλή και στη Νομαρχία, αλλά είναι πολύ άκαιρο να μιλήσουμε σήμερα για τα πρόσωπα, ενώ αυτό που απαιτεί η κοινωνία είναι να μιλήσουμε για το περιεχόμενο και το αύριο.

Δεν θα πρέπει να γνωρίζουν και τα πρόσωπα για να προετοιμαστούν κατάλληλα;

Στην πολιτική ο χρόνος δεν τελειώνει ποτέ. Πάντα έχουμε χρόνο. Αν δούμε δογματικά τα πράγματα τότε ποτέ δεν έχεις χρόνο.

Αυτό να μην το εκλάβω ως δήλωση στήριξης αλλά ούτε και ως δήλωση άρνησης σε ενδεχόμενη υποψηφιότητα του κ. Κατσικόπουλου…

Νομίζω θα ήταν εγκληματικό σήμερα για το οποιοδήποτε πολιτικό στέλεχος να ταυτίζει θεσμούς με πρόσωπα. Αυτό που επιβάλλει η παρούσα συγκυρία είναι να αντιμετωπίσουμε τα πραγματικά ζητήματα με υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα. Αυτό ζητούν οι πολίτες, αυτό πρέπει να τους δώσουμε.

(Πηγή: http://vo.pasok.gr/katsifaras/?p=957)

Δημοσίευση σχολίου