Θ. Σώκος για το ΧΥΤΑ Λεπενούς: "Έχουμε ένα μεγάλο έργο σε λειτουργία..."

>> Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Την έναρξη των διαδικασιών κατασκευής της νέας οδού πρόσβασης προς τον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων της 2ης Γεωγραφικής Ενότητας προϋπολογισμού 10.650.000 € ανακοίνωσαν ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος κ. Τάσος Αποστολόπουλος και ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος κατά την επίσκεψη τους (Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010)  στον Χ.Υ.Τ.Α. Λεπενούς.
Πρόκειται για τον δρόμο μήκους 6,6 χιλιομέτρων που θα ξεκινά νοτιοδυτικά του Καστρακίου, ο οποίος θα συνδεθεί με την Εθνική οδό Αντιρρίου-Ιωαννίνων.
Θα έχει δύο λωρίδες κυκλοφορίας (μια ανά κατεύθυνση) με συνολικό πλάτος 9,5 περίπου μέτρων.
Με την ολοκλήρωση του νέου δρόμου ...θα εξασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των αναγκών του έργου με τις μικρότερες δυνατές οχλήσεις για τους δημότες από την διέλευση των απορριμματοφόρων.
Ο Δήμαρχος Στράτου Δημήτρης Μουρτζιάπης σε δηλώσεις του, δεν έκρυψε τη χαρά του για την δικαίωση ενός αγώνα που είχε ως αποτέλεσμα την δημιουργία ενός πρότυπου αναπτυξιακού έργου προστασίας του περιβάλλοντος.

Δηλώσεις του Νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας Θύμιου Σώκου.


«Έχουμε ένα μεγάλο έργο σε λειτουργία, έστω και δοκιμαστική, αλλά ολοκληρωμένο από πάσης πλευράς.
Ένα έργο το οποίο εκτελέστηκε με τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές για την διαχείριση των στερεών αποβλήτων και είμαι πραγματικά και χαρούμενος και περήφανος για το έργο αυτό γιατί το υπερασπιστήκαμε σε κάθε περίπτωση και εμείς και οι υπηρεσίες και βεβαίως οι υπηρεσίες της Περιφέρειας και ο Γενικός Γραμματέας.
Ένα έργο το οποίο είχε αρκετές αντιρρήσεις στο ξεκίνημά του και στην εξέλιξή του από εκείνους, οι οποίοι τώρα πιστεύω είναι ένθερμοι υποστηρικτές.
Ένα έργο το οποίο είναι η βάση για να αναπτυχθούν και άλλες δραστηριότητες σε σχέση με την αξιοποίηση των στερεών αποβλήτων.
Είναι μια μεγάλη βιομηχανία πλέον η διαχείριση των απορριμμάτων και η αξιοποίηση τους δίνει πάρα πολλές δυνατότητες για παραγωγή ενέργειας, για ανακυκλώσιμα υλικά και για πολλές θέσεις εργασίας.
Το σύστημα αποκομιδής, διαχείρισης και αξιοποίησης των απορριμμάτων στην Αιτωλοακαρνανία είναι πια από τα πλέον σύγχρονα στην Ελλάδα.
Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας ο κ. Αποστολόπουλος ήρθε σήμερα για να ανακοινώσει και την ένταξη του δρόμου πρόσβασης προς τον ΧΥΤΑ όπου ο ΧΥΤΑ είναι ένας βρόγχος κυκλοφοριακός καθότι έχουμε ήδη κατασκευάσει δρόμο 3,5 χιλιομέτρων που οδηγεί και καταλήγει στον δρόμο πρόσβασης της Λεπενούς προς Λαγκάδα.
Μένει να ολοκληρωθούν περίπου 6 χιλιόμετρα για να έχουμε το μεγάλο έργο από την Λεπενού στην Κεχρινιά, στην καρδιά μιας δυναμικής περιοχής γιατί εκεί υπάρχουν λατομεία, αναπτύσσεται δυναμικά η κτηνοτροφία, ενώ υπάρχουν και πάρα πολλές κατοικίες με αγροτικές εκμεταλλεύσεις.
Νομίζω ότι αυτή η περιοχή σήμερα είναι εντελώς διαφορετική με πάρα πολλές δυνατότητες και πάρα πολλές προϋποθέσεις για περαιτέρω ανάπτυξη.
Θέλω να ευχαριστήσω όλους εκείνους που συνέβαλλαν στο να έχουμε αυτό το καλό αποτέλεσμα.
Να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τον Δήμαρχο Στράτου τον κ. Μουρτζιάπη για τη συνεργασία που είχαμε από την εποχή που ήμουν Δήμαρχος στο Αγρίνιο και Πρόεδρος της ΤΕΔΚ.
Ήταν εκείνος που και υπέδειξε τα όρια του ΧΥΤΑ και αποδέχτηκε το έργο μετά τις περιπέτειες που είχαμε στην περιοχή των ορίων του Δήμου Αγρινίου και της Νεάπολης με την απόρριψη εκείνης της πρότασης.
Αποδέχτηκε στην αρχή της θητείας του το 2003 ο κ. Δήμαρχος να γίνει εδώ το έργο και βεβαίως το υπερασπίστηκε αυτός και το Δημοτικό Συμβούλιο μέχρι το τέλος.
Να ευχαριστήσω βεβαίως τις υπηρεσίες, να πω ότι ο ανάδοχος κινήθηκε εντός ορίων και έκανε ένα έργο ποιότητας.
Έχω την βεβαιότητα ότι το εργοστάσιο της μηχανικής διαλογής των απορριμμάτων και της εν γένει αξιοποίησης των απορριμμάτων για παραγωγή ενέργειας θα είναι μια πραγματικότητα σε λίγο χρόνο.
Η μελέτη είναι έτοιμη από την μεριά της Νομαρχίας και νομίζω ότι με την συνδρομή του αρμόδιου συμπατριώτη μας Υφυπουργού Περιβάλλοντος του κ. Μωραΐτη θα μπορέσουμε να δημοπρατήσουμε το μεγάλο έργο των 30 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ για την αξιοποίηση των στερεών αποβλήτων της ευρύτερης περιοχής.
Νομίζω ότι αυτό θα είναι ένα μεγάλο στοίχημα που θα το κερδίζουμε διαρκώς και έχει να κάνει με την ανάπτυξη της περιοχής μας.
Ένα έργο που μας εξασφαλίζει καθαρό περιβάλλον, θέσεις εργασίας, πολλαπλάσια οφέλη από υποδομές για τις οποίες θεωρώ ότι είμαστε στην πρωτοπορία στην χώρα ολόκληρη».

Δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα της Π.Δ.Ε. κ. Τάσου Αποστολόπουλου.

«Στην εποχή μας ο πολιτισμός μιας περιοχής μετριέται από το πως διαχειρίζεται το θέμα των στερεών αποβλήτων.
Αυτός είναι βασικός κανόνας πλέον.
Σήμερα είμαστε σε ένα έργο το οποίο είχε ξεκινήσει με πολλά εμπόδια να είναι ολοκληρωμένο, να υπάρχουν όμως άλλα θέματα τα οποία θα πρέπει να ενταχθούν μέσα σε ένα σύνολο έργων στο ΧΥΤΑ Αγρινίου. Μιλάω για το δρόμο πρόσβασης.
Υπήρξε μελέτη η οποία αξιολογήθηκε από την διαχειριστική αρχή και σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να εντάξουμε την πρόσβαση στον ΧΥΤΑ. Δεν σταματάμε όμως εδώ.
Είμαστε σε συνεργασία με τον Νομάρχη τον κ. Σώκο, με τον Δήμαρχο Αγρινίου τον κ. Μοσχολιό, με τον Δήμαρχο Στράτου με μια σειρά Δημάρχους και πάνω από όλα με τον φορέα διαχείρισης του έργου προκειμένου να κατασκευάσουμε και το εργοστάσιο στερεών αποβλήτων.
Έτσι ώστε η Αιτωλοακαρνανία να έχει ένα σύστημα διαχείρισης σκουπιδιών πρότυπο όχι μόνο για την Ελλάδα.
Έχουν έρθει οι υπάλληλοι, οι έλεγχοι από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχουν εκφραστεί με τα καλύτερα λόγια γι’ αυτό το έργο το οποίο είναι κόσμημα, ένα έργο που δεν θυμίζει και δεν φαίνεται πουθενά το σκουπίδι δείχνει ότι υπάρχουν τρόποι διαχείρισης των σκουπιδιών που πραγματικά όχι μόνο για την πρόσβαση πέρα από το έργο το οποίο εντάξαμε βλέπουμε και συζητάμε για το πως θα εντάξουμε την πρόσβαση από τον παλιό δρόμο και ιδιαίτερα το κομμάτι που έχει να κάνει από την Αμφιλοχία έτσι ώστε να μην κάνουν ολόκληρο κύκλο τα αυτοκίνητα των Δήμων της εκεί περιοχής».

Δήλωση του δημάρχου Αγρινίου Παύλου Μοσχολιού.
«Είναι εξαιρετικά σημαντική η εξέλιξη της ένταξης του έργου για το δρόμο που οδηγεί στα ΧΥΤΑ γιατί έτσι λύνεται το πρόβλημα της πρόσβασης, ενώ μειώνονται σημαντικά και οι αποστάσεις προς το πολύ σημαντικό αυτό έργο.
Δημιουργούνται έτσι συνθήκες σύγχρονες και οργανωμένες, για τη συνολική διαχείριση των στερεών αποβλήτων μιας ιδιαίτερης περιβαλλοντικά περιοχής, όπως είναι ο νέος διευρυμένος Δήμος Αγρινίου.
Πλέον, από δω και στο εξής, στόχος είναι το εργοστάσιο επεξεργασίας ώστε να ολοκληρωθούν οι υποδομές και να έχουμε ένα σύγχρονο ΧΥΤΑ που επιπλέον θα εξασφαλίσει στην περιοχή ένα σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας».

Δημοσίευση σχολίου