Ερώτηση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά κατέθεσε η Σ. Γιαννακά

>> Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Ερώτηση συνυπέγραψε η Βουλευτής Αιτ/νιας Σοφία Γιαννακά και έξι βουλευτές της συμπολίτευσης, με θέμα την καταστρατήγηση του ν. 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά από τις τράπεζες.

Η ερώτηση κατατέθηκε προς τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας στην οποία οι Βουλευτές επισημαίνουν:
«Είναι γνωστή η ψήφιση του Νόμου 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά σύμφωνα με τον οποίον οι δανειολήπτες, που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις εξωδικαστικού συμβιβασμού προς τα πιστωτικά ιδρύματα. Σύμφωνα με τον ανωτέρω νόμο και πριν την υποβολή της αίτησης ο οφειλέτης υποχρεούται να κάνει προσπάθειες για εξωδικαστικό συμβιβασμό. Πρώτο βήμα της διαδικασίας αυτής είναι η υποχρεωτική προσκόμιση από τα πιστωτικά ιδρύματα αναλυτικών στοιχείων των δανείων χωρίς καμία επιβάρυνση, προκειμένου οι οφειλέτες να καταθέσουν την πρόταση ρύθμισης. Παρόλη την αναλυτική πρόβλεψη όλων των σταδίων της ρύθμισης από το Νόμο, δεκάδες οφειλέτες καταγγέλλουν ότι ορισμένες τράπεζες ζητούν χρήματα από αυτούς, προκειμένου να τους χορηγήσουν αναλυτική κατάσταση των χρεών τους, κάτι όμως που απαγορεύεται ρητά ή τους αποθαρρύνουν λέγοντας ότι θα παραλάβουν τις αναλυτικές καταστάσεις των χρεών σε 3 έως 4 μήνες παρά τα όσα ρητά ορίζονται. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, επίσης, κατά τις οποίες αρκετές τράπεζες δεν δέχονται τις αιτήσεις, που τους υποβάλλονται από τους οφειλέτες ενώ τραπεζικοί υπάλληλοι παραπέμπουν τους ενδιαφερομένους από το ένα κατάστημα στο άλλο, δηλώνοντας άγνοια για την εφαρμογή του νόμου και τα στάδια ρύθμισης. Ενόψει του πλήθους των περιπτώσεων των οφειλετών αλλά και της σημαντικότητας του προβλήματος είναι ανάγκη να ρυθμιστεί άμεσα το ζήτημα, προκειμένου να ανακουφιστούν χιλιάδες συμπολίτες μας από τα δάνεια ενώ θα πρέπει να γίνει αντιληπτό από τα πιστωτικά ιδρύματα ότι θα πρέπει να εφαρμόζουν τους νόμους.»

Τέλος, οι βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ ερωτούν με ποιους τρόπους προτίθεται η Κυβέρνηση να επιλύσει το ως άνω πρόβλημα, ασκώντας πίεση στις τράπεζες να εφαρμόσουν το νόμο καθώς και αν προτίθεται να θέσει σε λειτουργία ειδικές τηλεφωνικές γραμμές για την παροχή πληροφοριών και ανακοίνωση καταγγελιών από τους οφειλέτες.

Την ερώτηση συνυπογράφουν οι βουλευτές Σοφία Γιαννακά, Μιχάλης Κατρίνης, Ιωάννης Αμοιρίδης, Νικόλαος Ζωίδης, Ανδρέας Τριανταφυλλόπουλος, Κωνσταντίνα Γιαννακοπούλου, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Δημοσίευση σχολίου