2000 αιτήσεις αγροτών την πρώτη μέρα, μετά από ξενύχτια έξω από τη ΔΕΗ

>> Παρασκευή, 3 Σεπτεμβρίου 2010

Έπειτα από τη χθεσινή έλλειψη συντονισμού στις περιφερειακές υπηρεσίες της ΔΕΗ, που είχε ως αποτέλεσμα, άλλες να δέχονται αιτήσεις αγροτών με εξουσιοδότηση κι άλλες όχι, νέες “αρρυθμίες” παρατηρούνται στις κατά τόπους υπηρεσίες, όπου συρρέουν οι υποψήφιοι επενδυτές στις ΑΠΕ και για την ακρίβεια στα φωτοβολταϊκά συστήματα. Παράλληλα, ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό με ποιό τρόπο θα μοιραστεί η ηλεκτρική “πίτα”, ο χώρος δηλαδη, με βάση και τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας και πόσα “κομμάτια” απ' αυτή θα καρπωθούν οι έλληνες αγρότες.

Σύμφωνα με στελέχη Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών, που προσήλθαν σε περιφερειακό γραφείο της ΔΕΗ, για να παραδώσουν μαζικά αιτήσεις αγροτών για συμμετοχή στα φωτοβολταϊκά συστήματα, οι υπάλληλοι της δημόσιας επιχείρησης σταματούσαν να παραλαμβάνουν τις μαζικές αιτήσεις των Ενώσεων, κάθε φορά που προσέρχονταν έστω κι ένας αγρότης μεμονωμένα, δίδοντας προτεραιότητα σ' αυτόν και την αίτησή του. Το γεγονός προκάλεσε δυσχέρειες και φυσικά την αντίδραση των στελεχών των Ενώσεων. Θυμίζουμε στο σημείο αυτό, ότι καταλυτική ήταν η παρέμβαση Καραμίχα προς την υπουργό ΠΕΚΑ, αναφορικά με το θέμα της αυτοπρόσωπης παρουσίας των αγροτών, για την κατάθεση των αιτήσεων.

Κατά τα άλλα, κανονικά συνεχίζεται η παραλαβή των αιτήσεων εκ μέρους των ΕΑΣ αλλά και μεμονωμένων αγροτών. Υπολογίζεται ότι χθες Τετάρτη, πρώτη ημέρα παραλαβής των φακέλων, περίπου 2000 ήταν οι παραγωγοί που κατάφεραν να εξυπηρετηθούν.

Ενδεικτικά, στο Αγρίνιο, τα στελέχη της τοπικής ΕΑΣ, μετέφεραν προς υποβολή συνολικά 300 φακέλους αγροτών, που ενδιαφέρονται να κατοχυρώσουν προτεραιότητα και να προχωρήσουν στην επένδυση. Στην περιοχή αυτή σημειώνεται ότι το ενδιαφέρον των αγροτών, από την πρώτη στιγμή υπήρξε εξαιρετικά έντονο.

Επίσης, στη Λαμία, περισσότεροι από 150 αγρότες...ξενύχτησαν έξω από τα γραφεία της ΔΕΗ, περιμένοντας το άνοιγμα των υπηρεσιών της ώστε να καταθέσουν το φάκελο υποψηφιότητας για συστήματα φωτοβολταϊκών. Η αυτοπρόσωπη παρουσία των αγροτών που ήταν επιβεβλημένη, ο ανταγωνισμός ανάμεσά τους, αφού παίζει καθοριστικό ρόλο η σειρά κατάθεσης των αιτήσεων, δημιούργησαν ουρές έξω από τα γραφεία της ΔΕΗ από τις 6:30 προχθές το απόγευμα.

Οι αγρότες δημιούργησαν μόνοι τους μια λίστα προτεραιότητας ανάλογα με την ώρα προσέλευσης και μέχρι χθες το πρωί που άρχισε η λειτουργία των γραφείων της ΔΕΗ στη σχετική λίστα είχαν καταγραφεί 160 ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν σχετική αίτηση. Με βάση αυτή τη λίστα άρχισαν οι υπηρεσίες της ΔΕΗ την εξέταση των φακέλων για την χορήγηση του αριθμό πρωτοκόλλου. Μέχρι τις 31 Αυγούστου, στην περιοχή της Λαμίας συνολικά είχαν εγγραφεί στις λίστες 211 ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν σχετικό φάκελο.

Προβληματίζει το μοίρασμα της ηλεκτρικής "πίτας"

Ένα ακόμα σημείο ανησυχίας των αγροτών έγκειται στο ποσοστό συμμετοχής των φωτοβολταικών και, κατ' επέκταση, των «αγροτικών» φωτοβολταικών στο ενεργειακό μίγμα της χώρας τα επόμενα χρόνια. Η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη έχει δεσμευτεί για την έκδοση της σχετικής απόφασης που -υποτίθεται ότι- θα ξεδιαλύνει το τοπίο μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής περίπου 9.500 επαγγελματίες αγρότες έχουν λάβει τη σχετική βεβαίωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ υπολογίζεται ότι περί τους 7.000 έχουν έτοιμους και πλήρεις τους φακέλους τους.

Αλέξανδρος Μπίκας
mpikas@paseges.gr

(Πηγή:http://www.paseges.gr/)

Δημοσίευση σχολίου