Δ. Τραπεζιώτης: "Ενεργοποίηση των αντανακλαστικών της κοινωνίας - Αντίσταση και Αλληλεγγύη"

>> Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

Με την παρουσία και τη συμμετοχή ενός αρκετά μεγάλου αριθμού πολιτών της ευρύτερης περιοχής της Τριχωνίδας ξεκίνησαν στο Δήμο Θεστιέων οι εκδηλώσεις πολιτισμού και περιβάλλοντος «ΕλαιοΘΕΣΤΙΑ 2010 – ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ», τις οποίες οργάνωσε για όγδοη χρονιά η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Θεστιέων και το Πνευματικό Κέντρο του ομώνυμου Δήμου από τις 18 έως τις 31 Ιουλίου του 2010.

Η πρώτη εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και τα άτομα με αναπηρία με τη συμμετοχή και τη συνεργασία του «Νομαρχιακού Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία της Αιτωλοακαρνανίας» και πραγματοποιήθηκε στο γήπεδο της Καινουργίου στις 18 Ιουλίου του 2010.

Στον χαιρετισμό – τοποθέτηση του ο Δήμαρχος Θεστιέων Δημήτρης Τραπεζιώτης σημείωσε ότι «σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, που αποδομείται το κοινωνικό κράτος περιστέλλονται, φαλκιδεύονται και καταργούνται τα κοινωνικά δικαιώματα – εργασιακά και ασφαλιστικά – τα πρώτα θύματα είναι οι αδύναμοι, οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και τα άτομα με αναπηρία».

Στη συνέχεια επισήμανε ότι η ενεργοποίηση των αντανακλαστικών της κοινωνίας απέναντι στη βίαιη υποβάθμιση του κοινωνικού και οικονομικού βίου απαιτεί τη συσπείρωση και την αντίσταση της κοινωνίας των πολιτών «[…] Αντίσταση απέναντι στις απηνείς επιδιώξεις των ιδιωτικών συμφερόντων και Αλληλεγγύη – δηλαδή υπέρβαση του ατομικισμού και ένταξη σε μια συλλογική προσπάθεια για να περισώσουμε την αξιοπρέπεια μας και τη δυνατότητα διεκδίκησης μιας κοινωνίας όπου ο άνθρωπος θα ζει όχι φοβισμένος και υποταγμένος με την αγωνία της επιβίωσης, αλλά με όρους ποιότητας, ελευθερίας, ισότητας και δημοκρατίας».

Συγκεκριμενοποιώντας το νομικό πλαίσιο – εργαλείο αυτής της κατευθυντήριας αυτοδιοικητικής αρχής για την Κοινωνική Προστασία και αλληλεγγύη αναφέρθηκε στις αρμοδιότητες που προστέθηκαν στο Άρθρο 75 του Δ.Κ,Κ. με το άρθρο 94 του «Καλλικράτη» (ν. 3852/2010), όπως για παράδειγμα στη χορηγία της «κάρτα αναπηρίας», του «επιδόματος αναπηρίας» και στην «έκδοση πιστοποιητικών οικονομικής αδυναμίας» που η συγκεκριμένη διάταξη προβλέπει.

Τέλος κατέληξε πως «το μεγάλο ζήτημα που προκύπτει και το οποίο πρέπει σύντομα να υλοποιηθεί, πέρα από την αυτονόητη ιεράρχηση της κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης ως πρώτιστη αναγκαιότητα, είναι η εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων, όπως ορίζουν το Σύνταγμα και οι νόμοι, έτσι ώστε να μπορέσουν οι νέες Δημοτικές αρχές, που θα προκύψουν από την εκλογική αναμέτρηση της 7ης Νοεμβρίου του 2010, να διεκπεραιώσουν αποτελεσματικά την ευθύνη των αρμοδιοτήτων τους».

Ακολούθως το λόγο πήρε ο πρόεδρος του «Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία του νομού της Αιτωλοακαρνανίας» κ. Θεόδωρος Μαδιάς, ο οποίος στην εισήγηση του με τίτλο «Προστασία στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. – Τίποτα για τα άτομα με αναπηρία, χωρίς τα άτομα με αναπηρία», αφού περιέγραψε την δύσκολη κοινωνική πραγματικότητα καθώς και τα ειδικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρίες διατύπωσε το διεκδικητικό πλαίσιο και τόνισε ιδιαίτερα την υποχρέωση της Τ.Α. στο πλαίσιο του νέου νόμου για την εφαρμογή του προγράμματος «Καλλικράτης», να διεκδικήσει ίσες ευκαιρίες, ισότιμη πρόσβαση και δυνατότητα προσπέλασης στους δημόσιους κοινωνικούς και επαγγελματικούς χώρους.

Ακολούθησε η προγραμματισμένη για εκείνη την ημέρα συναυλία του Δημήτρη Μπάση η οποία ήταν αφιερωμένη στα άτομα με αναπηρίες. Κατά τη διάρκεια αυτής της συναυλίας με χαρακτηριστικές αναφορές σε τραγούδια σταθμούς ο Δημήτρης Μπάσης με τη μεστή και αισθαντική φωνή του ξεδίπλωσε το μουσικό πολιτισμό των Ελλήνων «Από το Βυζάντιο ως τις μέρες μας», ικανοποιώντας σε απόλυτο βαθμό την απαίτηση των παρευρισκομένων κατοίκων της ευρύτερης περιοχής για υψηλής αισθητικής και καλλιτεχνικής ποιότητας πολιτιστικά γεγονότα.

Δημοσίευση σχολίου