Αλλάζει το πολιτικό σκηνικό;

>> Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Τους τελευταίους μήνες η χώρα μας ζει και πορεύεται σε συνθήκες πλήρους ανασφάλειας, εν μέσω οικονομικής κρίσης και με το υφιστάμενο πολιτικό-οικονομικό σύστημα υπό αμφισβήτηση.

Η ανασφάλεια του πολίτη έχει πολλές παραμέτρους και δεν σχετίζονται όλες με την ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας του με την κλασσική έννοια (βλ. εγκληματικότητα).

Στις μέρες μας ο καθένας μας αισθάνεται ανασφαλής για το μέλλον του ίδιου και των παιδιών του σε αυτή τη χώρα. Υπάρχει απουσία ενός οράματος, ενός σχεδίου ανάπτυξης που θα δώσει προοπτική σε αυτό τον τόπο.

Απαισιόδοξες προβλέψεις από το εξωτερικό και το εσωτερικό, αυστηρά οικονομικά μέτρα, φόροι, ανεργία σκιάζουν την καθημερινότητα μας.

Στο φόντο αυτό εκδηλώνονται ενέργειες τυφλής βίας, όπως στην τράπεζα Μαρφιν, όπως χτες στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Αθώοι άνθρωποι σκοτώνονται επιτείνοντας το αίσθημα ανασφάλειας και συντηρητικά έως φοβικά σύνδρομα.

Άρα κάτι πρέπει να γίνει; Και καθώς, οι αλλαγές περνούν μέσα από το πολιτικό κοινοβουλευτικό μας σύστημα εκεί πρέπει κάτι να αλλάξει ή αν προτιμάτε και εκεί.

Νέα κόμματα φαίνεται πως (και ήδη) ιδρύονται; Θα βοηθήσουν στο ξεπέρασμα της κρίσης; Μακάρι το ευχόμαστε. Είναι όμως πράγματι νέα ή παλιά με νέο κοστούμι;

Και τα παλιά κόμματα είναι καταδικασμένα; Δεν το πιστεύουμε καθώς φαίνεται ότι έχουν τη μεγαλύτερη απήχηση στους πολίτες (τουλάχιστον ακόμα). Συνεπώς και αυτά έχουν μεγάλο ρόλο να παίξουν και να μετασχηματιστούν.

Άποψη μας είναι ότι σε λίγο καιρό το πολιτικό σκηνικό θα είναι τελείως διαφορετικό απ' ότι σήμερα. Μπορεί τα κόμματα να είναι τα ίδια, ως όνομα, αλλά το στελεχιακό δυναμικό θα αλλάξει και ο τρόπος λειτουργίας των κομμάτων και του συστήματος θα αλλάξει. Αυτό το πιστεύουμε (σίγουρα το ελπίζουμε) γιατί το απαιτούν οι καιροί το απαιτεί η κοινωνία.

Άλλωστε πάντοτε στην ιστορία οι μεγάλες κρίσεις οδηγούν σε μεγάλες αλλαγές. Ας συνδιαμορφώσουμε, ο καθένας μας με τον τρόπο του, αυτές τις αλλαγές, και στο βαθμό που μπορούμε, ώστε να είναι θετικές για το μέλλον μας.

Δημοσίευση σχολίου