Ο μοναδικός πρωθυπουργός της Ελλάδας που παρέδωσε πλεονασματικό προυπολογισμό

>> Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

Εγκαίνια Πνευματικού κέντρου "Γεώργιος Καφαντάρης" στη Φραγκίστα σήμερα Σάββατο 19 Ιουνίου 2010.
Γεώργιος Καφαντάρης: Ο μοναδικός πρωθυπουργός της Ελλάδας που παρέδωσε πλεονασματικό προυπολογισμό του κράτους το 1926 και πέθανε το 1946 κυριολεκτικά στην ψάθα.

Πενήντα χρόνια μετά το θάνατο του Γεώργιου Καφαντάρη, οι συμπατριώτες του ίδρυσαν το "Πνευματικό Κέντρο Γεώργιος Καφαντάρης" με έδρα την Ανατολική Φραγκίστα (τηλ. 22370 - 95331) και με σκοπό την προβολή και διάδοση του έργου του μεγάλου πολιτικού.

Ο Δήμος Φραγκίστας έχει παραχωρήσει τη διώροφη παραδοσιακή κατοικία στο κέντρο του χωριού, όπου στο ισόγειό της είχε το γραφείο του ο πατέρας του πρωθυπουργού Κώστας Καφαντάρης, ο οποίος είχε διατελέσει δήμαρχος Αγραίων στις αρχές του 19ου αιώνα. Σε αυτόν τον χώρο πρόκειται να στεγαστούν το λαογραφικό υλικό και η έκθεση φωτογραφίας του χωριού, ενώ στον πάνω όροφο θα εκτίθεται το αρχείο του Γεώργιου Καφαντάρη, το οποίο έχει υποσχεθεί ότι θα παραχωρήσει η Βουλή των Ελλήνων στο Ίδρυμα καθώς επίσης φωτογραφίες και προσωπικά του αντικείμενα.

Ο Γεώργιος Καφαντάρης ήταν Έλληνας πρωθυπουργός.
Γεννήθηκε το 1873 στη Φραγκίστα Ευρυτανίας. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα. Άσκησε την δικηγορία στον Καρπενήσι και στο Μεσολόγγι ενώ το 1905 εκλέχτηκε βουλευτής. Το 1910 διορίστηκε υπουργός εσωτερικών στην κυβέρνηση Βενιζέλου ενώ το 1919 έγινε υπουργός γεωργίας. Το 1924 έγινε πρωθυπουργός για ένα μικρό διάστημα. Στη συνέχεια ίδρυσε το Κόμμα των προοδευτικών Φιλελευθέρων. Στην δικτατορία του Μεταξά εξορίστηκε ενώ μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο έγινε αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση Σοφούλη. Επίσης είχε χρηματίσει πολλές φορές υπουργός οικονομικών, αντιμετωπίζοντας επιτυχημένα το προσφυγικό ζήτημα.
Απεβίωσε το 1946. Εγγονή του είναι η Λίλα Καφαντάρη, βουλευτής του Κ.Κ.Ε.
(http://prassia-eyrytanias.blogspot.com/)

Δημοσίευση σχολίου