Ο Αμβρακικός στις εξαρτώμενες από την αλιεία περιοχές της χώρας

>> Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Η Γαλλική εταιρία «LAMANS» συλλέγει στοιχεία για τον Αμβρακικό Κόλπο, όπως και για άλλες 8 περιοχές σ’ ολόκληρη την Ελλάδα, προκειμένου να κατατεθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σκοπός του προγράμματος αυτού είναι να εκτιμηθεί η ανάπτυξη και διαφοροποίηση περιοχών, που εξαρτώνται από την αλιεία. Στο πλαίσιο αυτό έχει ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος, για την επικαιροποίηση των στοιχείων, καθώς και τη συμπλήρωσή τους, προκειμένου να αποτυπωθούν οι αλλαγές που παρατηρήθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Η ένταξη του Αμβρακικού Κόλπου στις εξαρτώμενες από την αλιεία περιοχές, θα έχει πολλαπλά οφέλη. Θα συνδεθεί με αντίστοιχα σημεία σ’ ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη. Αλλά και θα δοθεί η δυνατότητα άντλησης Ευρωπαϊκών κονδυλίων για την αλιεία.

Στο μεταξύ ...με αφορμή το πρόσφατο, τραγικό περιστατικό με τη ρύπανση από μαζούτ στον Άραχθο και την ενδεχόμενη ρύπανση του Αμβρακικού, η Περιβαλλοντική Εταιρεία Πρέβεζας παρεμβαίνει ξανά, σχετικά με το ζήτημα των πετρελαιοειδών στον Αμβρακικό. Και βάζει, προς απάντηση, κάποια ερωτήματα:
-"Προβλέπεται κάτι σχετικό με την προστασία από παρόμοιους κινδύνους από την Κ.Υ.Α. του Αμβρακικού, που κάποιοι τη θεωρούν αυστηρή;
-Μήπως από πολυδιαφημισμένα προγράμματα τύπου «ΑΝΑΣΑ» λείπει η πραγματική μέριμνα για τον Αμβρακικό;
-Ποιες δικλείδες ασφαλείας πάνω στο ζήτημα της ενδεχόμενης ρύπανσης με πετρελαιοειδή περιλαμβάνονται στις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, των πάσης φύσεως επιχειρήσεων της περιοχής (τρεις νομοί) γύρω από τον Αμβρακικό;".

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ
(http://epirusgate.blogspot.com)

Δημοσίευση σχολίου