Συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων και τμημάτων ΑΕΙ - ΤΕΙ

>> Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Σε συγχώνευση σχολικών μονάδων Α/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης, Πανεπιστημιακών τμημάτων και τμημάτων ΤΕΙ καθώς και εκπαιδευτικών οργανισμών προχωρά μέσα στο 2010 και στο 2011 το Υπουργείο Παιδείας.

Ήδη οι περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης συλλέγουν αναλυτικά στοιχεία για τον αριθμό των μαθητών σε κάθε σχολείο, ποια από αυτά σχολεία πληρώνουν μίσθωμα (νοίκι), καθώς και προτάσεις για συγχωνεύσεις ή καταργήσεις σχολείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο σχεδιασμός του Υπουργείου Παιδείας που υλοποιείται μέσω των Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης προβλέπει τη συγχώνευση πάνω από 150 σχολικών μονάδων Α/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης την περίοδο 2010 -2011 με ότι αυτό σημαίνει για εκπαιδευτικούς και εκπαιδευόμενους.

Συγχώνευση σχολικών μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΦΕΚ 412/12-04-2010).
Η κατεύθυνση αυτή σχετίζεται τόσο με την απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών (25-1-10) να περικόψει κατά 10% τις πιστώσεις του προϋπολογισμού σε όλα τα υπουργεία και συγκεκριμένα κατά 781 εκατομμύρια ευρώ για την παιδεία όσο και με τις αλλαγές που φέρνει η «Νέα αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης και αποκεντρωμένης διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης».

Σύμφωνα με τα κυβερνητικά σχέδια υπό εξέταση για συγχώνευση είναι οι εξής οργανισμοί:
-Γραφεία Πρωτοβάθμιας (158) και Δευτεροβάθμιας Eκπαίδευσης των Nομών και Nομαρχιών (81)
-Γραφεία Eπαγγελματικού Προσανατολισμού
-Γραφεία Φυσικής Aγωγής (58) και Γραφεία Tεχνικής Eπαγγελματικής
-Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας (58) και Δευτεροβάθμιας Eκπαίδευσης των Nομών και Nομαρχιών (58)
-Περιφερειακά Eπιμορφωτικά Kέντρα (14)
-Περιφερειακά Kέντρα Στήριξης και Eκπαιδευτικού Σχεδιασμού Περιφερειακές Διευθύνσεις Eκπαίδευσης (13)
- Σχολικές Mονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Eκπαίδευσης (15.269 Δημόσια και 868 Iδιωτικά)
- Oργανισμός Σχολικών Kτιρίων A.E. (O.Σ.K. A.E.)
-Πανεπιστήμια: Eιδικό N.Π.I.Δ. «Eταιρεία Aξιοποιήσεως & Διαχειρίσεως της Περιουσίας Eθνικού και Kαποδιστριακού Πανεπιστημίου Aθηνών» όπως και όλες οι αντίστοιχες εταιρείες των υπόλοιπων ιδρυμάτων ανώτατης και ανώτερης εκπαίδευσης

Συγχωνεύσεις τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ
Σαρωτικές όμως θα είναι και οι συγχωνεύσεις στα τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Σήμερα λειτουργούν 22 Πανεπιστήμια και 18 ΤΕΙ, με περισσότερα από 479 τμήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες ο στόχος του νέου χωροταξικού σχεδιασμού στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι στο τέλος του 2012 να έχουν απομείνει περίπου τα μισά. Το σχέδιο του δραστικού περιορισμού των τριτοβάθμιων ιδρυμάτων, περιλαμβάνει τις συγχωνεύσεις τμημάτων ή και σχολών ομοειδούς επιστημονικού αντικειμένου, τις συγχωνεύσεις ΑΕΙ και ΤΕΙ μεταξύ τους, καθώς και την ενσωμάτωση ενός μέρους πανεπιστημίου ή τεχνολογικού ιδρύματος σε ένα άλλο.

Τι περιλαμβάνει η πρόταση του Υπουργείου Παιδείας που θα δοθεί για διαβούλευση σε πρυτάνεις και προέδρους ΤΕΙ

  • Συγχωνεύσεις ΑΕΙ-ΤΕΙ.
  • Συγχωνεύσεις ολόκληρων σχολών διαφορετικών πανεπιστημίων και τεχνολογικών ιδρυμάτων.
  • Συμπτύξεις τμημάτων ίδιων ή διαφορετικών ιδρυμάτων.
  • Προσαρτήσεις σχολών ή τμημάτων σε άλλο ΑΕΙ ή ΤΕΙ ομοειδούς επιστημονικού αντικειμένου.
  • Καταργήσεις τμημάτων με «μηδενικό» δείκτη προτίμησης από υποψηφίους.

(Πηγή: http://www.tanea.gr/)

Acarnania Blog: Θυμίζουμε πως πρόσφατα κατατέθηκε στη σύνοδο των πρυτάνεων πρόταση για κατάργηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας και επιστροφή των τμημάτων του στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων...

Δημοσίευση σχολίου