Δόθηκε το προσχέδιο του Καλλικράτη, χωρίς όμως τον χάρτη...

>> Σάββατο 10 Απριλίου 2010

Δόθηκε τελικά σήμερα στην ΕΝΑΕ και στην ΚΕΔΚΕ, το προσχέδιο του Καλλικράτη, στο οποίο όμως δεν συμπεριλαμβάνεται και ο χάρτης με τους νέους ΟΤΑ.
Όπως τόνιζε γνωστό αυτοδιοικητικό στέλεχος στην Ηλεκτρονική Αυτοδιοίκηση "μας έδωσαν την τούρτα χωρίς το κερασάκι"!


Ο χάρτης αναμένεται να δοθεί σε λίγες ημέρες, αφού ξεπεραστούν κάποια προβλήματα που υπάρχουν με αντιδράσεις αιρετών, μα και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

Ο σχεδιασμός προβλέπει ο συνολικός αριθμός των δήμων να φτάσει στους 370, ίσως και λιγότερους, μητροπολιτικές λειτουργίες για Αττική-Θεσσαλονίκη, ενώ παρελθόν θα αποτελούν από το 2011 οι συμβασιούχοι.

Σύμφωνα με σημερινό ρεπορτάζ της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ και του IN.GR ειδικά για το Λεκανοπέδιο, προκρίνεται η λογική να τηρηθεί το πληθυσμιακό όριο των 20.000 κατοίκων στο πλαίσιο της χάραξης των ορίων για τους νέους δήμους.

Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται ανάλογα με την έκταση κάθε νομού να συγκροτηθούν από 3 έως 5 δήμοι ή σε μεγαλύτερες ενότητες από 6 έως 8 δήμοι.

Τρεις όροι για τις συνενώσεις

Απαρέγκλιτοι στους σχεδιασμούς του υπουργείου Εσωτερικών όροι είναι: αν η περιοχή είναι νησιωτική, ορεινή και η αναλογικότητα. Ο πρώτος όρος είναι πως κάθε νησί θα είναι ένας δήμος. Στο πλαίσιο αυτό, το νομοσχέδιο θα προβλέπει και ενισχυμένες αρμοδιότητες για τους νησιωτικούς δήμους. Αναφορικά με το αν η περιοχή είναι ορεινή, διευκρινίζεται πως περιπτώσεις απομονωμένων περιοχών ανεξάρτητα από τον πληθυσμό τους δεν θα συνενωθούν με άλλους δήμους που απέχουν δεκάδες χιλιόμετρα. Το κριτήριο της αναλογικότητας θα εφαρμοστεί στην ηπειρωτική Ελλάδα, ώστε για παράδειγμα σε έναν νομό όπως η Φθιώτιδα να μη δημιουργηθούν 3 δήμοι την ώρα που σε έναν πολύ μικρότερης έκτασης- π.χ. Φωκίδα- να γίνουν 5 δήμοι.

Συμβασιούχοι τέλος

Από το 2011 οι συμβασιούχοι των δήμων (υπολογίζονται σε 35.000) θα αποτελούν παρελθόν, αφού απόφαση της κυβέρνησης είναι πως για κάθε εργαζόμενο που λήγει η σύμβασή του, να μην ανανεώνεται ή να μην υπογραφεί νέα σύμβαση. Στην πράξη αυτό συνεπάγεται πως 35.000 συμβασιούχοι θα βρεθούν χωρίς δουλειά.

Μητροπολιτικές λειτουργίες

Με τον «Καλλικράτη» προβλέπονται μητροπολιτικές λειτουργίες για Αττική και Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, ορίζονται τέσσερις τομείς μητροπολιτικών λειτουργιών και περιλαμβάνουν μεταφορές και συγκοινωνίες, περιβάλλον και ποιότητα ζωής (διαχείριση απορριμμάτων, μητροπολιτικά πάρκα, ατμοσφαιρική ρύπανση), χωρικό σχεδιασμό και αστικές αναπλάσεις (εποπτεία και έλεγχος για τις διαφημιστικές πινακίδες, κατασκευή σχολικών κτιρίων στην Αττική), καθώς και πολιτική προστασία και ασφάλεια.

Μετά την ψήφιση του Καλλικράτη χιλιάδες υπάλληλοι των νομαρχιών θα πρέπει να επιλέξουν εντός 60 ημερών εάν επιθυμούν να μεταταχθούν ή όχι στους νέους δήμους. Η διαδικασία θα είναι ανοικτή για όλους τους εργαζομένους στις νομαρχίες και όχι μόνον για εκείνους που υπηρετούν σε υπηρεσίες που θα μεταφερθούν πλέον στους νέους δήμους.

Κλειδί για τις μετατάξεις αποτελεί πως όσοι εργαζόμενοι μεταφερθούν από τις νομαρχίες στους δήμους θα εξακολουθήσουν να υπηρετούν στην ίδια περιοχή. Όπως διευκρινίζεται, οι αρμοδιότητες -άρα και οι υπάλληλοι- θα πάνε αρχικά είτε στις πρωτεύουσες των νομών είτε εκεί όπου είχε έδρα η αντίστοιχη νομαρχιακή υπηρεσία.

Η διαδικασία των μετατάξεων αφορά σε πρώτη φάση περίπου 2.500 με 3.000 μόνιμους υπαλλήλους των νομαρχιών, οι οποίοι απαιτούνται για να στελεχώσουν τις νέες δημοτικές υπηρεσίες. Παράλληλα, άλλοι 7.000 εργαζόμενοι δημοτικών επιχειρήσεων με συμβάσεις αορίστου χρόνου θα κληθούν να μεταταχθούν στην έδρα των νέων δήμων, αλλά ακόμη και στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.

Οι αρμοδιότητες

Σε πρώτη φάση, οι αρμοδιότητες που θα δοθούν στους νέους δήμους από την 1η Ιανουαρίου του 2011, θα είναι αυτές της πολεοδομίας και της πρόνοιας. Για άλλες αρμοδιότητες θα υπάρξει πρόβλεψη μεταφοράς μέχρι τον Ιούνιο του 2011, ενώ κάποιες θα μεταφερθούν σε βάθος διετίας.

Κόβονται 1 στις 3 επιχειρήσεις

Με τον «Καλλικράτη» μπαίνει μαχαίρι τόσο στις δημοτικές επιχειρήσεις, όσο και στα νομικά πρόσωπα που διαθέτουν οι δήμοι. Από τις σημερινές 1.800 δημοτικές επιχειρήσεις κάθε νέος δήμος θα κληθεί να περιοριστεί σε μία κοινωφελή, μία ανώνυμη και μία ύδρευσης- αποχέτευσης, ενώ αποφασίστηκε να διατηρηθούν επιχειρήσεις ραδιοφωνίας- τηλεόρασης.

Ταυτόχρονα μεγάλες συγχωνεύσεις θα γίνουν στα νομικά πρόσωπα των δήμων. Συγκεκριμένα, δεν θα δικαιολογείται ύπαρξη περισσότερων του ενός νομικών προσώπων για ΚΑΠΗ ή παιδικούς σταθμούς, ένα για παροχή πολιτιστικών, καλλιτεχνικών και αθλητικών σκοπών, ενώ σημαντική μείωση θα σημάνει και στις σχολικές επιτροπές.

Πηγή: in.gr

Δημοσίευση σχολίου