Λίστα για τις «τοπικές κυβερνήσεις»

>> Σάββατο 10 Απριλίου 2010

Από «ψηφοδέλτιο επικρατείας» οι μελλοντικοί αντιπεριφερειάρχες. Αναλογική η εκπροσώπηση των νομαρχιακών και δημοτικών διαμερισμάτων στα νέα αυτοδιοικητικά όργανα.

Νέο σύστημα ανάδειξης των αιρετών στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση αλλά και στους δήμους με λίστες επικρατείας για τις «περιφερειακές κυβερνήσεις» και αναλογική εκπροσώπηση των νομαρχιακών και δημοτικών διαμερισμάτων στα νέα αυτoδιοικητικά όργανα, περιλαμβάνει ο «Καλλικράτης», το νομοσχέδιο για τη νέα αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης και της αποκεντρωμένης κρατικής διοίκησης, το οποίο αναμένεται να δει το φως της δημοσιότητας τις επόμενες ημέρες.

Η ανάδειξη περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων
Σύμφωνα με πληροφορίες στα σχέδια της κυβέρνησης θα περιλαμβάνονται οι παρακάτω προτάσεις για την ανάδειξη των περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων:

Ανάδειξη περιφερειακών συμβουλίων
Οι περιφερειακοί σύμβουλοι θα εκλέγονται ανά νομαρχιακό διαμέρισμα. Κάθε νομαρχιακό διαμέρισμα θα εκλέγει τόσους περιφερειακούς συμβούλους όσοι αναλογούν στον πληθυσμό που διαθέτει σε σχέση με το σύνολο της περιφέρειας. Στις σκέψεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών είναι να υπάρχει ειδική λίστα- όπως το ψηφοδέλτιο επικρατείας- στην οποία ο υποψήφιος περιφερειάρχης θα παρουσιάζει τους μελλοντικούς αντιπεριφερειάρχες για τα νομαρχιακά διαμερίσματα και τις θεματικές ενότητες. Οι συμμετέχοντες στη λίστα της «τοπικής κυβέρνησης» δεν θα εκλέγονται με σταυρό, αλλά θα αναλαμβάνουν καθήκοντα μόνο εάν εκλεγεί στη διοίκηση της περιφέρειας ο συνδυασμός στον οποίον ανήκουν.

Με την πρόταση αυτή επιδιώκεται η αποσύνδεση της εκλογής με σταυρό των αντιπεριφερειαρχών και δίνεται η δυνατότητα στον περιφερειάρχη να επιλέξει τους συνεργάτες του. Από την άλλη πλευρά οι αιρετοί περιφερειακοί σύμβουλοι θα μπορούν να τίθενται επικεφαλής ισχυρών επιτροπών που θα αναλαμβάνουν τη διαχείριση των οικονομικών, των προμηθειών κ.τ.λ. Για παράδειγμα στην Αττική θα εκλέγονται περίπου 97 ή 99 περιφερειακοί σύμβουλοι αναλογικά από τα 7 νομαρχικά διαμερίσματα (Αν. Αττικής, Δυτικής Αττικής, Πειραιά και των τεσσάρων νομαρχιακών διαμερισμάτων της Αθήνας). Δηλαδή οι Πειραιώτες θα εκλέγουν μόνο τους περιφερειακούς συμβούλους που είναι υποψήφιοι στο νομαρχικό διαμέρισμα του Πειραιά.

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης μαζί με το ψηφοδέλτιο των υποψήφιων περιφερειακών συμβούλων θα παρουσιάσει και το ψηφοδέλτιο της τοπικής κυβέρνησης που θα αποτελείται από 9-11 προσωπικότητες (στην Αττική), οι οποίοι, εάν νικήσει ο συνδυασμός, θα καταλάβουν τις θέσεις των τοπικών και θεματικών αντιπεριφερειαρχών.

Στη νησιώτικη Ελλάδα όπου κάθε νησί θα αποτελεί και δήμο, η εκλογή των περιφερειακών συμβούλων θα πραγματοποιείται από το εκλογικό σώμα των παλαιών επαρχείων.


Ανάδειξη δημοτικών συμβουλίων
Η αντιγραφή του συστήματος εκλογής των περιφερειακών συμβούλων και στους δήμους έχει ξεσηκώσει πλήθος αντιδράσεων. Αρκετοί υποστηρίζουν ότι είναι έως και αντισυνταγματική η εκλογή των δημοτικών συμβούλων ανά δημοτικό διαμέρισμα, αφού δεν θα εκπροσωπούν το σύνολο του δήμου. Δύο είναι τα επικρατέστερα σενάρια που έχει στα χέρια της η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες. Η πρώτη επιλογή είναι να εκλέγονται με ένα μεικτό σύστημα όπου θα ψηφίζονται από το σύνολο των εκλογέων του δήμου, αλλά θα επιλέγονται με βάση την κατάταξη που έχουν στο δημοτικό τους διαμέρισμα.

Η εκδοχή αυτή είναι η πιο «αδύνατη», αφού «κουβαλάει» όλα τα προβλήματα που είχε το σύστημα επιλογής των νομαρχιακών συμβούλων στην υπερνομαρχία της Αθήνας και του Πειραιά. Το πιο πιθανό είναι να ακολουθηθεί το ίδιο σύστημα αναλογικότητας ανά δημοτικό διαμέρισμα που θα ισχύει και στις περιφέρειες, χωρίς να αποκλείεται η εκλογή από το σύνολο του εκλογικού σώματος παρά τα προβλήματα που θα δημιουργήσει με τη μη αναλογική εκπροσώπηση των δημοτικών διαμερισμάτων στο συμβούλιο. Στους δήμους δεν θα υπάρχει η λίστα των «υποψηφίων επικρατείας» και τις θέσεις των τοπικών και θεματικών αντιδημάρχων θα καταλαμβάνουν εκλεγμένοι με σταυρό σύμβουλοι.

(Πηγή: www.ethnos.gr)

Δημοσίευση σχολίου