"Ανατροπές και νέα δυναμική για ανάκαμψη σε μια δύσκολη συγκυρία"

>> Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Της Δρος Ζέφης Δημαδάμα
Η χώρα μας μέσα από την οικονομική κρίση και τις θυσίες όλων μας κατάφερε να αναδείξει στην Ευρωπαϊκή ένωση ένα σημαντικό μηχανισμό στήριξης των ευρωπαϊκών χωρών ο οποίος για πρώτη φορά θα εγγυηθεί την προστασία της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Ευρωζώνη.
Η απαξίωση με την οποία 5 μήνες αντιμετωπιζόταν η Ελλάδα αντικαθίσταται σταθερά μέσα από τον καθημερινό αγώνα του πρωθυπουργού Γ.Α.Παπανδρέου με το σεβασμό και την αξιοπρέπεια. Στο ίδιο μήκος, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενίσχυσε με την απόφαση της την αποδοχή των ομολόγων της Ελλάδας από την ΕΚΤ και πέραν του 2010 κάτι που αίρει σε μεγάλο βαθμό τους λόγους που άνοιξαν τον δρόμο για την κρίση ενώ μας διασφαλίζει στις αγορές.
Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Συνόδου ήταν σημαντική, προσέδωσε ένα ισχυρό μήνυμα στην κερδοσκοπία και άνοιξε ένα δρόμο για περαιτέρω διεργασίες στον «κοινό μας χώρο» στην Ευρωπαϊκή ένωση. Μια Ευρώπη που τώρα ωριμάζει, και ερχεται αντιμέτωπη με τις υποχρεώσεις και τα διλλήματα της.
Ήταν πράγματι δύσκολο το έργο να ... πεισθούν οι Ευρωπαίοι εταίροι, η διεθνής κοινότητα, οι αγορές ότι η κυβέρνηση μέσα σε μόλις 5 μήνες έχει σοβαρό εχέγγυο πρόγραμμα σταθερότητας για την οικονομία και την ανάπτυξη, με συγκεκριμένα μετρήσιμα στοιχεία με χρονοδιάγραμμα και μηχανισμούς ελέγχου.
Όμως η προσπάθεια αφορούσε και τον Έλληνα πολίτη (εσωτερικά), ο οποίος έπρεπε να έχει πλήρη εικόνα για την κατάσταση, να ενημερωθεί για το εύρος των προβλημάτων και την ανάγκη υλοποίησης ενός αυστηρού σχεδίου σταθεροποίησης της οικονομίας με σκληρά μέτρα. Και ο Έλληνας πολίτης στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων αντιλαμβανόμενος τις χρόνιες παθογένειες και τα λάθη του παρελθόντος αποφασισμένος να αξιοποιήσει τη δύναμη του και να παλέψει με τις αδυναμίες του.
Σε αυτή την πορεία όλοι ήρθαμε αντιμέτωποι με το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας, τη βαθιά κρίση αλλά συγχρόνως την αναγκαιότητα διασφάλισης της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ισότητας των κοινωνικών ομάδων στην κρίση, την αναπτυξιακή προοπτική και τη συστηματική και απαρέγκλιτη εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Οι στόχοι και ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι αδιαπραγμάτευτοι. Ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση και η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου έχει αντιληφθεί την επί χρόνια κραυγαλέα κακοδιαχείριση που μάστιζε τη χώρα. Χωρίς καμιά στρατηγική η προηγούμενη κυβέρνηση διέλυσε το κράτος σε όλα τα επίπεδα.
Σε αυτό το πλαίσιο, άμεσα έως το καλοκαίρι ανοίγουν κρίσιμα μέτωπα: το σχέδιο Καλλικράτης για τον εξορθολογισμό της διοικητικής διάρθρωσης, το ασφαλιστικό, την παρέμβαση στα «κλειστά» επαγγέλματα, το φορολογικό με την ενίσχυση παράλληλα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, τον αναπτυξιακό νόμο, τις ανατροπές στον γραφειοκρατικό μηχανισμό και την πάταξη της διαφθοράς και του πελατειακού ψηφοθηρικού κράτους.
Αναρωτιέται κανείς αν δεν υπήρχε μια αποφασισμένη κυβέρνηση η οποία δεν σκέφτεται το πολιτικό κόστος, τί θα συνέβαινε στη χώρα; Η πτώχευση; Η πλήρη κατάρρευση; Η κατάπτωση των θεσμών; Οι κοινωνικές αναταραχές;
Είναι δεδομένο ότι για όλα τα παραπάνω θα αποδοθούν ευθύνες. Ευθύνες σε όσους διαχειρίστηκαν το δημόσιο χρήμα και το κατασπατάλησαν, σε όσους υπονόμευσαν κάθε μορφή αξιοκρατίας στη δημόσια διοίκηση. Η δικαιοσύνη καλείται να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων με σοβαρότητα και αντικειμενικότητα πέρα από πολιτικές ή άλλες παρεμβάσεις να αναλάβει το ρόλο της και να υπερασπιστεί την αξιοπρέπεια της. Ο πολίτης που σέβεται τους νόμους δεν μπορεί να αισθάνεται «κορόιδο» σε ένα κόσμο «εξυπνάκηδων» και “επιτηδείων”. Ο πολίτης απαιτεί σεβασμό.
Ο δρόμος είναι ακόμη δύσβατος. Αν δεν προχωρήσουν τα παραπάνω με μια ισχυρή αναπτυξιακή ώθηση και ενίσχυση των υγιών δυνάμεων της χώρας, εάν δεν προσελκύσουν επενδύσεις, τότε η ύφεση απειλεί την αγορά. Το σχέδιο της κυβέρνησης με ένα τολμηρό θεσμικό πλαίσιο για την ενίσχυση της απορρόφησης του ΕΣΠΑ, για ενδυνάμωση της αναπτυξιακής στρατηγικής ενεργοποιείται άμεσα. Η περιφερειακή ανάπτυξη αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα ώστε να βελτιωθεί η ρευστότητα της αγοράς καθώς η απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ πρέπει να έχει έντονη την περιφερειακή διάσταση με στόχο :

  • επιτάχυνση και απλοποίηση των διαδικασιών του ΕΣΠΑ
  • αποδέσμευση των πόρων στις Περιφέρειες
  • κατάργηση της υποχρεωτικής διπλής επιβεβαίωσης της διαχειριστικής επάρκειας των δικαιούχων (σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Προτύπου ΕΛΟΤ)
Σε αυτό το πλαίσιο, η δημιουργία και η διασφάλιση θέσεων εργασίας είναι το μεγάλο στοίχημα. Υπογραμμίζεται η προτεραιότητα της ανάγκης δημιουργίας θέσεων εργασίας που θα διεκδικήσουν οι καλύτεροι και όχι, εκείνοι της πελατειακής λογικής, του “βολέματος”, του «κολλητού».
Σε αυτή την προσπάθεια έχουμε στρατευθεί όλοι ώστε να αρχίσει μια νέα εποχή για τη χώρα. Η σύνδεση της κυβέρνησης με την κοινωνία πρέπει να καλλιεργηθεί και να ενισχυθεί. Το κυβερνητικό έργο χρειάζεται όλους τους πολίτες για να υλοποιηθεί και να αποδώσει. Η σχέση κοινωνίας πολίτη είναι αμφίδρομη και έντονα αλληλένδετη. Ο πολίτης είναι ο εγγυητής των αλλαγών: Με την στήριξη και τον εξορθολογισμό των κρατικών πολιτικών, με νέες προοπτικές στην εργασία, με συστηματική εκπαίδευση και κατάρτιση, με στόχο να εξειδικευθεί ένα ανθρώπινο δυναμικό που θα πρωτοστατήσει στις αλλαγές και να επανδρώσει το σύγχρονο σύστημα διοίκησης και διακυβέρνησης. Με μοχλό τα παραπάνω, οργανώνεται το σύνθετο πλαίσιο αναδόμησης της χώρας.
Δίνουμε τη μάχη μέρα με τη μέρα. Στο δύσκολο αγώνα είμαστε όλοι μαζί. Στο δύσκολο αγώνα ετοιμαζόμαστε για την Ελλάδα που αξίζει να έχουμε, για τη θέση μας στην ευρωπαϊκή και διεθνή κοινότητα, για την αξιοπρέπεια στην καθημερινότητα μας και στην αποτίναξη της νοοτροπίας που μας αποδυνάμωσε και μας αδίκησε.
Γνωρίζουμε τις αδυναμίες μας και τις αντιμετωπίζουμε δυναμικά με πολιτική και μέτρα, αξιοποιούμε τις δυνάμεις μας για να εξασφαλίσουμε το μέλλον που θέλουμε και μπορούμε να έχουμε..

Δημοσίευση σχολίου