Δάνειο €30 δισ. με επιτόκιο 5% στην Ελλάδα

>> Κυριακή 11 Απριλίου 2010

NAFTEMPORIKI.GR
Ποσό ύψους 30 δισ. ευρώ για την πρώτη χρονιά με επιτόκιο σταθερό περίπου 5%, για δάνεια τριετούς διάρκειας, αποφάσισαν να χορηγήσουν στην Ελλάδα τα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης, όπως ανακοίνωσαν ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Όλι Ρεν.

Σύμφωνα με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, κατά την τηλεδιάσκεψη που είχαν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν στο σχέδιο δανεισμού της Ελλάδας, στο οποίο θα συμμετάσχουν όλα τα κράτη – μέλη.

Η βοήθεια αναμένεται να δοθεί μετά από διμερή συνεννόηση. Η Επιτροπή θα συντονίσει τα χρήματα που θα δοθούν μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Το ανωτέρω ποσό θα συμπληρωθεί και θα συγχρηματοδοτηθεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ , ανέφερε. Τα ποσά για τα επόμενα χρόνια θα αποφασισθούν αργότερα, σε συνάρτηση με τις συνθήκες που θα επικρατούν.

«Η δομή της βοήθειας θα είναι τέτοια ώστε να παροτρύνει την Ελλάδα να επιστρέψει όσον το δυνατόν συντομότερα στην αγορά υπό κανονικές συνθήκες», τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Ο κ. Γιούνκερ διευκρίνισε ότι δεν ελήφθη καμία απόφαση για την ενεργοποίηση του μηχανισμού, ωστόσο τόνισε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να το κάνει αυτό όταν χρειαστεί. «Η πρωτοβουλία της ενεργοποίησης του μηχανισμού θα ληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση.»

Χαρακτήρισε επίσης πολύ ενθαρρυντικά τα στοιχεία που έδωσε η Ελλάδα για την πορεία του Προϋπολογισμού στο πρώτο τρίμηνο.

Από την πλευρά του, ο ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν έκανε λόγο για ένα αποφασιστικό βήμα προς την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας.

Η σημερινή απόφαση δίνει εντολή στην Επιτροπή μαζι με την ΕΚΤ και σε στενή συνεργασία με το ΔΝΤ να κάνει μια συνολική εκτίμηση της κατάστασης και να διαπραγματευθεί τη συμφωνία για διμερή δάνεια, τόνισε.

Σύμφωνα με τον Όλι Ρεν, όλες οι αποφάσεις θα ληφθούν από τα κράτη – μέλη της Ευρωζωνης και του Eurogroup.

Όπως σημείωσε, στην επόμενη συνάντηση που θα γίνει αύριο στις Βρυξέλλες θα προσδιοριστούν τα συγκεκριμένα στοιχεία της οικονομικής στήριξης προς την Ελλάδα.

Γ. Παπακωνσταντίνου: Πολύ σημαντική απόφαση

«Πολύ σημαντική» χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τη σημερινή απόφαση του Eurogroup, καθώς, όπως είπε, το πλαίσιο στήριξης πήρε συγκεκριμένη μορφή.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε πως η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να δανειζόμαστε απρόσκοπτα από τις αγορές, συμπλήρωσε.

Επισήμανε ακόμη ότι με την απόφαση αυτή αναγνωρίζονται οι προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα μας και επιβεβαιώνεται η εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων στα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Πηγή:NAFTEMPORIKI.GR

Δημοσίευση σχολίου