Επένδυση μαμούθ από τους Άραβες στον Αστακό!

>> Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

Μια σημαντική επένδυση για το Νομό μας ανακοινώθηκε πριν από λίγο από το Υπουργείο Επικρατείας. Όπως δημοσιεύει το Πρώτο Θέμα:

Μία επένδυση - μαμούθ με αραβικά κεφάλαια και, συγκεκριμένα, του Κατάρ έρχεται να ταράξει τα λιμνάζοντα …εγχώρια ύδατα και, μάλιστα, σε έναν τομέα, όπως ο ενεργειακός, που παρουσιάζει μεγάλο επιχειρηματικό ενδιαφέρον.

Η αραβική χώρα θα επενδύσει περί τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ (!) στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας και συγκεκριμένα στη ΝΑΒΙΠΕ, δημιουργώντας και 1.500 θέσεις εργασίας.

Πρόκειται για την κατασκευή τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), ο οποίος θα τροφοδοτεί και μονάδα παραγωγής ηλεκτρισμού αλλά και τον αγωγό ITGI (με διαδρομή Τουρκία – Ελλάδα – Ιταλία) ο οποίος θα διέρχεται κοντά από την συγκεκριμένη περιοχή.


Σύμφωνα με πληροφορίες, το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής θα χρησιμοποιηθεί για εξαγωγικούς σκοπούς, μέσω του υποβρύχιου καλωδίου που συνδέει την χώρα μας με την Ιταλία.

Επιπλέον, τα εκπεμπόμενα αέρια καύσης θα χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή βιομάζας (άλγης) που με την σειρά της επίσης μπορεί να παράξει ηλεκτρική ενέργεια.

Η σχετική συμφωνία ανακοινώθηκε από τον Υπουργό Επικρατείας κ. Χάρη Παμπούκη, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης του Κατάρ και Υπουργό Ενέργειας, Abdullah bin Hamad Al Attiyah, σε συνέχεια της επίσκεψης στο Κατάρ του Έλληνα Υφυπουργού Εξωτερικών, Σπύρου Κουβέλη και ενώ το θέμα είχε συζητηθεί στο πλαίσιο της πρόσφατης επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου ο αρμόδιος για τα ενεργειακά υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννης Μανιάτης είχε συναντήσει τον υπουργό Ενέργειας του Κατάρ.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας, συμφωνήθηκε η αμοιβαία στήριξη των δύο Κυβερνήσεων ενόψει της έναρξης διαδικασίας αδειοδότησης του έργου, υπό την επίβλεψη της αρμοδίας Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνας Μπιρμπίλη.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι, όταν υλοποιηθεί η επένδυση, θα είναι ιδιαίτερα σημαντική στην κατεύθυνση της εξασφάλισης της ενεργειακής επάρκειας της χώρας μέσω της δημιουργίας ενός σημαντικού ενεργειακού κόμβου στην ελληνική επικράτεια, με την παράλληλη προώθηση νέας, «πράσινης» τεχνολογίας.

«Μια τέτοια συνεργασία είναι αμοιβαία επωφελής, καθώς για την Ελλάδα προκύπτει σημαντικό οικονομικό, αναπτυξιακό και ενεργειακό όφελος, ενώ το Κατάρ, ως εξαιρετικά σημαντικός παραγωγός υγροποιημένου φυσικού αερίου παγκοσμίως, εξασφαλίζει ένα σημαντικό σημείο εισόδου σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», καταλήγει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του υπουργείου Επικρατείας.

Σημειώνεται ότι στο σχέδιο είναι πολύ πιθανό να συμμετάσχουν και εγχώριοι επιχειρηματικοί όμιλοι και, σχετικά, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από την elpedison, θυγατρική εταιρεία των Ελληνικών Πετρελαίων και της ιταλικής Edison, η οποία άλλωστε μετέχει στον αγωγό ITGI που θα μεταφέρει αέριο του Αζερμπαϊτζάν στην διαδρομή Τουρκία – Ελλάδα – Ιταλία.
Πηγή: Πρώτο Θέμα

Η παραπάνω σημαντική είδηση έρχεται να καταδείξει τη στρατηγική θέση του Νομού μας και τις τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης του. Πιστεύουμε πως, καθώς τα περιθώρια ανάπτυξης όμορων περιοχών έχουν εξαντληθεί, η Αιτωλοακαρνανία "ανεκμετάλευτη" τόσα χρόνια θα πρωταγωνιστήσει σε ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια προς όφελος αρχικά των κατοίκων της αλλά και ολόκληρης της χώρας.

1 comments:

Ανώνυμος,  10 Μαρτίου 2010 στις 2:44 μ.μ.  

ΕΛΠΙΖΩ ΟΤΑΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ ΣΤΟ ΤΣΕΠΑΚΙ ΜΙΑ ΜΙΖΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΥ ΠΑ.ΣΟ.Κ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΥΧΕΡΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΕΞΑΧΘΕΙ ΜΕ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ.
Κώστας Παπασπύρου-Διαμαντόπουλος-Αγρίνιο!!!

Δημοσίευση σχολίου