Υπό επιτήρηση από Ευρωπαίους η κατάσταση σε ΧΥΤΑ - ΧΑΔΑ

>> Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010

Ένα σημαντικό θέμα για το νομό μας παρουσιάζει η εφημερίδα Αιχμή σε ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Βάσως Βήττα. Δεν είναι άλλο από την κατάσταση σε ΧΥΤΑ - ΧΑΔΑ του νομού.

Στις 3 και 4 Μαρτίου, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα βρίσκονται επιτροπές από την Ευρωπαϊκή Ένωση στη χώρα μας προκειμένου να διαπιστώσουν πόσο έχει προχωρήσει το σύστημα διαχείρισης στερεών αποβλήτων.
Δηλαδή οι Ευρωπαίοι θα κάνουν ελέγχους σε όλες τις περιφέρειες μεταξύ αυτών και της Δυτικής Ελλάδας, για να δουν πόσο έχουν προχωρήσει οι ΧΥΤΑ και ποιοι έχουν ολοκληρωθεί και λειτουργούν, πως λειτουργούν, θα ελέγξουν αν έχουν αποκατασταθεί οι χωματερές και πόσες λειτουργούν ακόμα, θα ελέγξουν επίσης αν έχουν δημιουργηθεί οι ΣΜΑ (Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων), και αν έχουν προχωρήσει τα εργοστάσια ανακύκλωσης.
Το σίγουρο πάντως είναι ότι δεν θα μείνουν και πολύ ικανοποιημένοι με την πρόοδο που σημειώνεται στη χώρα μας σχετικά με τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων και τα πρόστιμα θα πέσουν βροχή.

Στην Αιτωλοακαρνανία η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα είναι η εξής:
1. ΧΥΤΑ και ΣΜΑ ευρύτερης περιοχής Ναυπάκτου: Έχει ολοκληρωθεί ο ΧΥΤΑ και λειτουργεί. Δεν κατασκευάζεται ο ΣΜΑ Αποδοτίας παρόλο που περιλαμβάνεται στο ΠΕΣΔΑ, λόγω των έντονων αντιδράσεων κατοίκων εσωτερικού και εξωτερικού, ενώ υπάρχει και αντίστοιχη πρόταση του δημοτικού συμβουλίου. Ο ΣΜΑ Πλατάνου δεν έχει ακόμα κατασκευαστεί λόγω προβλημάτων στην απόκτηση γης.

2. ΧΥΤΑ Στράτου - Αποκατάσταση χωματερής Θέρμου, ΣΜΑ Θέρμου: Ο ΧΥΤΑ Στράτου έχει ολοκληρωθεί αλλά δεν λειτουργεί, λόγω μη ύπαρξης κατάλληλης οδικής πρόσβασης. Η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας βελτιώνει την υφιστάμενη πρόσβαση με εθνικούς πόρους, που θα χρησιμοποιηθεί μέχρι να κατασκευαστεί η κανονική οδός πρόσβασης. Στο μεταξύ όμως έχει συσταθεί ο ΦΟΣΔΑ (Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) και είναι ενεργός, ενώ δεν έχουν υπογραφεί συμβάσεις με τα συλλογικά συστήματα προεπεξεργασίας αποβλήτων, εκτός από το δήμο Αγρινίου, και δεν έχουν κλείσει όλοι οι ΧΑΔΑ που υπήρχαν στους δήμους της διαχειριστικής ενότητας. Σε ότι αφορά το ΣΜΑ και τη χωματερή Θέρμου, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του ΣΜΑ, αλλά εκκρεμεί η προμήθεια του κινητού εξοπλισμού. Μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η προμήθεια δεν μπορεί να λειτουργήσει ο ΣΜΑ και να αποκατασταθεί ο ΧΑΔΑ, που προς το παρόν παραμένει ενεργός.

3. ΧΥΤΑ 3ης Γεωγραφικής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας. Αποκατάσταση χωματερών και ΣΜΑ Αμφιλοχίας και Αστακού: Το έργο δημοπρατήθηκε στις 6 Νοεμβρίου 2008. Η διαδικασία δημοπράτησης καθυστέρησε υπερβολικά, ενώ αυτή τη στιγμή οι υποψήφιοι ανάδοχοι έχουν προσφύγει στο ΣτΕ κατά του διαγωνισμού. Το έργο περιλαμβάνει και κονδύλι για αγορά γης ή απαλλοτρίωση. Δεν έχουν όμως ξεκινήσει ακόμα οι διαδικασίες αγοράς ή απαλλοτρίωσης. Παράλληλα υπάρχουν έντονες κοινωνικές αντιδράσεις από πολίτες και το δήμο Παλαίρου που έχουν κάνει προσφυγή στο ΣτΕ. Έχει δημοσιευτεί σε ΦΕΚ η σύσταση του αναγκαστικού ΦΟΣΔΑ που παραμένει εντελώς ανενεργός λόγω αντιδράσεων στην κατασκευή του ΧΥΤΑ. Ακόμη και ο διορισθείς πρόεδρος με απόφαση του προηγούμενου γενικού γραμματέα της περιφέρειας παραιτήθηκε. Στο μεταξύ εκπονείται μελέτη για την οδό πρόσβασης στο ΧΥΤΑ.

4. Αποκατάσταση χωματερών Αχελώου: Περιλαμβάνει την αποκατάσταση 5 ΧΑΔΑ. Ήδη έχουν αποκατασταθεί και έχει εκδοθεί βεβαίωση αποκατάστασης για τους 4 ΧΑΔΑ δηλαδή των δήμων Νεάπολης και Στράτου. Το έργο δημοπρατήθηκε με το σύστημα μελέτη- κατασκευή. Παραμένει ενεργός ο ΧΑΔΑ Αγρινίου που εξυπηρετεί εδώ και καιρό τους δήμους Στράτου, Νεάπολης Θεστιέων. Ο προϋπολογισμός του υποέργου δεν επαρκεί για την ολοκλήρωσή του και απαιτείται συμπληρωματική χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους, καθότι από την εποχή ένταξης του έργου (2004), μέχρι σήμερα διατέθηκαν επιπλέον ποσότητες απορριμμάτων. Η αποκατασταθείσα έκταση εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 35 στρέμματα.

5. Αποκατάσταση χωματερής Ναυπάκτου: Οι εργασίες έχουν ολοκληρωθεί και εκκρεμεί η δοκιμαστική λειτουργία του έργου. 'Αμεσα θα πραγματοποιηθεί αυτοψία για έλεγχο και έκδοση της απαιτουμένης βεβαίωσης αποκατάστασης.

Συνολικά στο νομό Αιτωλ/νίας μέχρι το Σεπτέμβριο του 2009 είχαν αποκατασταθεί 50 ΧΑΔΑ, παρέμεναν ενεργοί 13 με απόφαση δημοτικών συμβουλίων και προς άμεση αποκατάσταση υπήρχαν 6. Με την εκπνοή του 2008 όμως έπρεπε να έχουν όλοι αποκατασταθεί βάση των ευρωπαϊκών νόμων, καθώς λειτουργούσαν πολλοί ακόμα, παρόλο που είχαν δημιουργηθεί ΧΥΤΑ και λειτουργούσαν.
Σύμφωνα με στοιχεία του 2007, οι ΧΑΔΑ που λειτουργούσαν ανά δήμο στο νομό ήταν: Αγγελοκάστρου 1, Αγρινίου 1, Αμφιλοχίας 2, Ανακτορίου 7, Αποδοτίας 1, Αρακύνθου 3, Αστακού 3, Θέρμου 12, Θεστιέων 1, Μεσολογγίου 1, Ινάχου 6, Κεκροπίας 3, Μακρυνείας 1, Μεδεώνος 6, Μενιδίου 3, Ναυπάκτου 1, Νεάπολης 1, Οινιάδων 3, Παραβόλας 1, Παρακαμπυλίων 1, Πλατάνου 6, Στράτου 3, Φυτειών 2, Χάλκειας 1.

Δημοσίευση σχολίου