Θύμιος Σώκος: Όλες οι αρμοδιότητες που αφορούν στην εκπαίδευση και στην σχολική στέγη να δοθούν αποκλειστικά στους Δήμους και στις Αιρετές Περιφέρειες

>> Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

Αυτό τόνισε ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας μιλώντας στα εγκαίνια των αναπαλαιωμένων και επισκευασμένων Παπαστρατείων Εκπαιδευτηρίων στο Αγρίνιο.

Το ιστορικό σχολικό συγκρότημα των Παπαστρατείων Εκπαιδευτηρίων εγκαινιάσθηκε και δόθηκε σε χρήση την Παρασκευή (12 Φεβρουαρίου 2010) μιας και ολοκληρώθηκε το έργο της επισκευής και αναπαλαίωσης του 1ου Γυμνασίου και 5ου Δημοτικού, συνολικής επιφάνειας 3.600 τετραγωνικών μέτρων.

Με δαπάνη 1.570.000 ΕΥΡΩ, (εκ των οποίων 1.300.000 από το Γ΄ Κ.Π.Σ. και 270.000 από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας), η παρέμβαση αυτή περιέλαβε όλες τις απαιτούμενες εργασίες για την επισκευή, ανακαίνιση και λειτουργική αναμόρφωση, των διδακτηρίων του γυμνασίου και του δημοτικού, (αναπαλαίωση- αποκατάσταση φθορών).
Οι νέες υποδομές που δημιουργήθηκαν ανταποκρίνονται με τον καλύτερο τρόπο στις ανάγκες της σύγχρονης εκπαίδευσης.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών το διδακτήριο του 5ου Δημοτικού, διαθέτει 12 αίθουσες διδασκαλίας, 4 ειδικές αίθουσες, (εργαστήρια) 2 χώρους διοικητικής υποστήριξης (γραφεία), ικανή επιφάνεια αποθηκών και λοιπών βοηθητικών χώρων, ενώ το 1ο Γυμνάσιο διαθέτει και αυτό 12 αίθουσες διδασκαλίας, 8 ειδικές αίθουσες, (εργαστήρια) 3 χώρους διοικητικής υποστήριξης (γραφεία), ικανή επιφάνεια αποθηκών και λοιπών βοηθητικών χώρων.

Επί πλέον παραδόθηκε σύγχρονο γυμναστήριο - αίθουσα πολλαπλών χρήσεων την οποία θα συνδιαχειρίζονται για τις ετήσιες εκδηλώσεις.

Το συγκρότημα των Εκπαιδευτηρίων στην είσοδο του δημοτικού πάρκου Αγρινίου ανεγέρθει το 1932, με δαπάνη των αδελφών Παπαστράτου.

Στην τελετή των εγκαινίων στην οποία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμάς (παλαιός μαθητής και ο ίδιος των Παπαστρατείων), παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Αγρινίου κ. Παύλος Μοσχολιός, Αντινομάρχες, Αντιδήμαρχοι του Αγρινίου, εκπρόσωποι της μαθητικής και εκπαιδευτικής κοινότητας των δύο σχολείων, προϊστάμενοι της Α΄βάθμιας και Β΄θμιας εκπαίδευσης, ο πρόεδρος του συλλόγου δασκάλων και νηπιαγωγών, Αγρινίου-Θέρμου, εκπρόσωπος της Β ΄ΕΛΜΕ μαθητές και γονείς και πολλοί άλλοι.

Στην ομιλία του ο νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος χαρακτήρισε την ημέρα των εγκαινίων «γιορτινή» και σημείωσε ότι τα Παπαστράτεια Εκπαιδευτήρια είναι συνδεδεμένα με την ιστορία της πόλης μιας και από εκεί πέρασαν μεγάλα πνευματικά αναστήματα του Αγρινίου και της ευρύτερης περιοχής, που διέπρεψαν στην εκκλησία, τις επιστήμες, τις τέχνες και την πολιτική.

Ο νομάρχης αφού αναφέρθηκε στο ιστορικό των ενεργειών και των εργασιών που χρειάσθηκαν για την πλήρη αποκατάσταση του συγκροτήματος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο οξυμμένο πρόβλημα της σχολικής στέγης που υπάρχει στο Αγρίνιο, κυρίως στη προσχολική αγωγή (νηπιαγωγεία), ενώ ανακοίνωσε την αγορά οικοπέδου για την κατασκευή του 19ου δημοτικού σχολείου καθώς και την έναρξη των εργασιών (εντός του 2010) για την ανέγερση του 7ου Δημοτικού σχολείου.

Τέλος, στην ομιλία του, ο κ. Σώκος προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα λέγοντας ότι με την νέα διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας θα πρέπει όλες οι αρμοδιότητες που αφορούν στην εκπαίδευση και στην σχολική στέγη να δοθούν αποκλειστικά στις νέες αποκεντρωμένες δομές του κράτους. (Δήμους-Αιρετές Περιφέρειες).

Δημοσίευση σχολίου