Θ. Σώκος: Ιστορική η απόφαση του Σ.Τ.Ε για τον Αχελώο

>> Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

"Θεωρώ ότι είναι το τέλος μιας περιπέτειας που ξεκίνησε πριν από 21 χρόνια."

Την άμεση διακοπή όλων των εργασιών που διενεργούνται και αποσκοπούν άμεσα ή έμμεσα στην κατασκευή του έργου της εκτροπής, καθώς και την αποχή από κάθε υλική ενέργεια που κατατείνει στην ολοκλήρωση και λειτουργία των έργων που συνδέονται με το επίμαχο εγχείρημα της εκτροπής του άνω ρού του Αχελώου ποταμού, καθώς και τη μη λειτουργία όσων εκ των έργων χρήσης ως αξιοποίησης υδάτων έχουν ήδη ολοκληρωθεί, διέταξε (την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010) με απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας στο οποίο είχαν προσφύγει οι φορείς του Νομού Αιτωλοακαρνανίας μετά από απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου (19 Οκτωβρίου 2009).

Ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του Σ.Τ.Ε. αφού τη χαρακτήρισε «ιστορική» και η οποία υπερασπίζεται τη νομιμότητα στη χώρα, δήλωσε μεταξύ άλλων και τα εξής: «Θεωρώ ότι είναι το τέλος μιας περιπέτειας που ξεκίνησε πριν από 21 χρόνια.
Είχαμε μία δύσκολη πορεία και πολλές αποφάσεις του Σ.Τ.Ε. και την άρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χρηματοδοτήσει το έργο αυτό.
Είχαμε όμως και τις πραξικοπηματικές ενέργειες του κ. Σουφλιά που νομοθέτησε με ένα απαράδεκτο τρόπο για να παρακαμφθούν οι δικαστικές αποφάσεις και να δημοπρατήσει το φράγμα στη Συκιά και στη συνέχεια να το αναθέσει.
Προσφύγαμε κατά των ενεργειών αυτών και μετά τη νέα απόφαση, πιστεύω πως με αυτό το έργο τελειώνουμε πια, αφού το Σ.Τ.Ε. έκανε ομόφωνα δεκτή της προσφυγής μας και περιμένουμε και την απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για το θέμα, που είναι βέβαιο πως θα είναι σε αυτήν την κατεύθυνση.
Ξεκινά, πιστεύω, μια καινούρια περίοδος για τη Θεσσαλία και όλη την Ελλάδα, για τα έργα και τις δράσεις για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα.
Αυτό το έργο ήταν έργο κομματικού ανταγωνισμού και τα κομματικά λόμπυ το υπερασπίζονται τη στιγμή κατά την οποία βλάπτει και την Θεσσαλία και την Ελληνική Οικονομία.
Μόνο ζημιά θα προκαλούσε στη χώρα.
Χρειάζονται πλέον άλλες πολιτικές για την ανάπτυξη που θα εκμεταλλεύεται τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής και θα σέβεται το περιβάλλον».

Δημοσίευση σχολίου