Αποδοτικότερη έναντι του καπνού Virginia η καλλιέργεια της στέβιας στην Αιτωλοακαρνανία

>> Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

ΠPOΣOΔOΦOPA ακόμα και χωρίς επιδότηση αποδεικνύεται η καλλιέργεια του φυτού στέβια (γλυκαντικό υποκατάστατο της ζάχαρης), με μικρότερες ανάγκες σε νερό και λίπανση, σε σύγκριση με τον καπνό, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πειραματικών καλλιεργειών στον Nομό Αιτωλοακαρνανίας. 

Τα αποτελέσματα των πειραματικών καλλιεργειών, που γίνονται τα τελευταία χρόνια στον Nομό Αιτωλοακαρνανίας είναι ενθαρρυντικά. Το 2005-2007 πραγματοποιήθηκαν πειράματα σπορείων, λίπανσης και αποστάσεων μεταφύτευσης και το 2007 δύο αποδεικτικές καλλιέργειες, στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που χρηματοδοτήθηκε από το Yπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Το 2008 από ενδιαφέρον των αγροτών, χωρίς καμιά αποζημίωσή τους, συνεχίστηκαν οι πειραματικές καλλιέργειες, ενώ το 2009 με χρηματοδότηση της ΝΑ Αιτωλοακαρνανίας, συνεχίστηκε η έρευνα σε συνεργασία με την ΕΑΣ Αγρινίου, το ΕΘΙΑΓΕ - Καπνικός Σταθμός Αγρινίου, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδος και καπνοπαραγωγούς.Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας στον Nομό Αιτωλοακαρνανίας, η καλλιέργεια της στέβιας μπορεί να είναι προσοδοφόρα ακόμα και χωρίς επιδότηση εφόσον η εμπορική τιμή κυμαίνεται στα σημερνά όρια. Είναι επίσης σημαντικό να τονιστεί ότι η στέβια ως βιολογική καλλιέργεια μπορεί να εξασφαλίσει επιπλέον εισόδημα από επιδοτήσεις, όπως επίσης αν η καλλιέργειά της γίνεται με τις αρχές της ολοκληρωμένης παραγωγής. Επίσης τα πειράματα έδειξαν ότι μια χαμηλή λίπανση (4-7 μονάδες Ν το στρέμμα) ικανοποιεί τις ανάγκες της στέβιας για καλή απόδοση, ενώ και οι ανάγκες σε νερό είναι 30% λιγότερες σε σχέση με τις καλλιέργειες καπνού Virginia. Επίσης συμπεραίνεται ότι αν η καλλιέργεια δεχθεί τις σωστές καλλιεργητικές πρακτικές (κατάλληλα σπορόφυτα, πρώιμη μεταφύτευση, έγκαιρα πρώτα ποτίσματα κ.ά.) οι αποδόσεις μπορεί να είναι οικονομικά πολύ ικανοποιητικές.

Εναλλακτική καλλιέργεια

Η καλλιέργεια του φυτού στέβια (stevia rebaudiana) προτείνεται ως εναλλακτική λύση, σε αντικατάσταση της καπνοκαλλιέργειας, από τις βασικές και πιο προσοδοφόρες για περισσότερα από 100 χρόνια στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας. Oπως είναι γνωστό με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ και την κατάργηση των επιδοτήσεων το 2013, οι αγρότες δεν θα έχουν εισόδημα και απασχόληση αν δεν έχουν στραφεί σε άλλες οικονομικές καλλιέργειες όπως στοχεύει η Ε.Ε. Η στέβια είναι ένα πολυετές, πολύκλαδο και ποώδες φυτό, που ζει ή καλλιεργείται αλλού ως ετήσιο και αλλού για 3-7 χρόνια, όπως και στην Ελλάδα. Η παραγωγή της μοιάζει πολύ με εκείνη του καπνού, τόσο ως προς τις εδαφοκλιματικές συνθήκες, περίοδο καλλιέργειας, πρώτα στα σπορεία και μετά στο χωράφι (Απρίλιος-Μάιος), όσο και ως προς τις καλλιεργητικές πρακτικές. Φαίνεται πως διαθέτει όλα τα πλεονεκτήματα για να αντικαταστήσει την καπνοκαλλιέργεια και μέρος της τευτλοκαλλιέργειας στην Ελλάδα και γι αυτό προτείνεται ως εναλλακτική καλλιέργεια που θα αντικαταστήσει τον καπνό και θα στηρίξει το εισόδημα των παραγωγών που θα τον εγκαταλείψουν.

(Πηγή: http://www.express.gr)
(Φωτό: http://www.aitnia.gr)

1 comments:

Ανώνυμος,  31 Ιανουαρίου 2010 στις 10:59 μ.μ.  

Για να δούμε, θα γίνει επιτέλους κάτι ;

Δημοσίευση σχολίου