Εκτροπή Αχελώου: "Οι διαχειριστικές μελέτες θα μας υποδείξουν τις βέλτιστες και αποτελεσματικές λύσεις"

>> Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010

Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κυρία Τίνα Μπιρμπίλη έδωσε συνέντευξη στο Κυριακάτικο Βήμα όπου και αναφέρθηκε στο μείζον θέμα για την Αιτ/νία, την εκτροπή του Αχελώου.

Η κα Μπιρμπίλη ουσιαστικά επανέλαβε τις θέσεις που και πρόσφατα είχε διατυπώσει στη Βουλή. Είπε δηλαδή ότι απαιτούνται πολύ σοβαρές διαχειριστικές μελέτες υδάτινων πόρων,  για το συγκεκριμένο έργο της εκτροπής, όπως προβλέπεται και από την κοινοτική νομοθεσία που ΔΕΝ έχουν γίνει τόσα χρόνια.

Χαρακτηριστικά δήλωσε:" ..είναι προφανώς δεν θα αφήσουμε μια περιοχή της χώρας να ερημοποιηθεί. Πρέπει όμως να δούμε με πολύ σοβαρές διαχειριστικές μελέτες υδάτινων πόρων, όπως προβλέπεται και από την κοινοτική νομοθεσία, ποιο είναι το ισοζύγιο νερού, τι έλλειμμα έχουμε και με ποιον τρόπο θα το καλύψουμε. Αυτή η μελέτη δεν έχει γίνει και έχουν περάσει πολλά χρόνια, έχουν ξοδευτεί εκατομμύρια και δεν υπάρχει αυτό το στοιχειώδες εργαλείο."

Η Υπουργός συμπλήρωσε πως για το θέμα επίσης έχουν κατατεθεί πολλές ενστάσεις στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. "Είναι απόφαση της Κυβέρνησης,  ότι θα σεβαστούμε τις αποφάσεις των δικαστηρίων" είπε η κα Μπιρμπίλη.

Ενώ κατέληξε για το θέμα λέγοντας πως "οι διαχειριστικές μελέτες θα μας υποδείξουν τις βέλτιστες και αποτελεσματικές λύσεις".

Όπως πάντως διαφαίνεται από δηλώσεις και άλλων στελεχών της κυβέρνησης, η τελική απόφαση για το θέμα έχει ακόμα πολύ δρόμο και είναι αντικείμενο έντονων συγκρούσεων ακόμα και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

Άποψη μας είναι πως η κα Μπιρμπίλη χειρίζεται το θέμα μέχρι στιγμής με σωστό τρόπο καθώς αναμένουμε οι διαχειριστικές μελέτες, που έχει ζητήσει, να δείξουν πως η λύση στο πρόβλημα του Κάμπου δεν είναι η εκτροπή του Αχελώου, η οποία θεωρούμε ότι θα δημιουργήσει ένα δεύτερο πρόβλημα σε έναν άλλο Κάμπο...

Δημοσίευση σχολίου