Νέα μάχη στην Βουλή για τον Αχελώο

>> Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010


Όπως διαβάζουμε στην Εφημερίδα "Παναιτωλική": Άλλη μια κοινοβουλευτική «μάχη» δόθηκε προχθές βράδυ στη βουλή, κατά τη συζήτηση επίκαιρης επερώτησης της ΝΔ προς τους Υπουργός Υποδομών και Περιβάλλοντος για το θέμα της εκτροπής του Αχελώου. Ήταν μια από τις πολλές φορές που το τελευταίο διάστημα τα δυο Υπουργεία καλούνται να απαντήσουν στις αιτιάσεις κυρίως βουλευτών της Θεσσαλίας, σχετικά με τη συνέχιση ή όχι του έργου, μετά και τις γνωστές εξελίξεις σε επίπεδο Συμβουλίου Επικρατείας και Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Η προχθεσινή διαδικασία πάντως είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μιας και σε αυτήν συμμετείχαν και μίλησαν πολλοί βουλευτές, όλοι οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων, ενώ απάντησαν η Υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη και ο Υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης. Στο πλευρό της κ. Μπιρμπίλη στη βουλή, ήταν και ο Υφυπουργός Θάνος Μωραΐτης.

Αίσθηση προκάλεσε για άλλη μια φορά, ο φανατισμός ορισμένων εκ των Θεσσαλών βουλευτών, με πρωτεργάτη και πάλι των κ. Ροντούλη του ΛΑΟΣ που δεν παρέλειψε και πάλι να χρησιμοποιήσει χαρακτηρισμούς σε βάρος του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Αξιοσημείωτες ήταν τόσο η μαζική παρουσία των Θεσσαλών βουλευτών, όσο και η παντελής απουσία των βουλευτών της Αιτωλ/νίας. Οι βουλευτές της ΝΔ κατηγόρησαν την κυβέρνηση για παλινωδίες και ζήτησαν από την κ. Μπιρμπίλη να πάρει ξεκάθαρη θέση, ενώ από τη μεριά της η Υφυπουργός είπε πως σήμερα δεν συντρέχουν οι απαιτήσεις και οι συνθήκες που υπήρχαν στη χώρα και τον αγροτικό τομέα πριν από τριάντα χρόνια, συμπληρώνοντας της αναγκαιότητα εκπόνησης των απαραίτητων διαχειριστικών σχεδίων, αφήνοντας να εννοηθεί πως με βάση αυτά, αλλά και τις αποφάσεις της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Δικαιοσύνης, η κυβέρνηση θα πορευθεί. Παρά τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχθηκε, η Υπουργός και πάλι δεν πήρε θέση υπέρ του έργου, ενώ αντίθετα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Παπουτσής, έδωσε αυτός τελικά τις σχετικές διαβεβαιώσεις πως το «έργο συνεχίζεται, το έργο προχωρά.»


Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Τσιάρας, Χρήστος Ζώης, Σπ. Ταλιαδούρος, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Αθ. Νάκος Ν. Λέγκας και Ν. Καντερές, μαζί με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος Μανώλη Κεφαλογιάννη αλλά και τον πρώην πρόεδρο της Βουλής, Δ. Σιούφα, χαρακτήρισαν το εγχείρημα της μερικής εκτροπής του Αχελώου ως έργο «εθνικής σημασίας», το οποίο συζητείται επί 70 χρόνια και έχει ήδη δρομολογηθεί εδώ και 30, αλλά κινδυνεύει ωστόσο με ματαίωση, κατόπιν παρεμβάσεων και νομικών συμβούλων του υπουργείου Περιβάλλοντος στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

«Μέχρι σήμερα έχουν ξοδευτεί περισσότερα από 600 εκ. ευρώ για το συγκεκριμένο έργο και η σήραγγα εκτροπής έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί. Χρειάζονται περίπου 120 εκ. ακόμη προκειμένου να ολοκληρωθεί στην πρώτη του φάση, ώστε να γίνει αποδοτικό προς την θεσσαλική πεδιάδα. Αν εγκαταλειφθεί, αν δεν αξιοποιήσουμε τη συγκεκριμένη σήραγγα, σε μερικά χρόνια το έργο θα καταστεί άχρηστο» ανέφερε ο πρώτος εισηγητής της ΝΔ, Κώστας Τσιάρας - για να ακολουθήσουν οι υπόλοιποι ομιλητές της Νέας Δημοκρατίας, που επεσήμαναν πως «το 25% των υδάτων του Αχελώου χύνεται στη θάλασσα» και ότι «σε περίπτωση διακοπής των εργασιών οι ανάδοχοι θα ζητήσουν αποζημιώσεις ύψους 50 εκ. ευρώ».

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ

Όπως σημειώνει η «Καθημερινή», η υπουργός Περιβάλλοντος στην απάντησή της, δεν παρουσίασε κάποια διαφοροποίηση σε σχέση με τις θέσεις που είχε εκφράσει στη Βουλή κατά το παρελθόν, απαντώντας στις ερωτήσεις των βουλευτών της ΝΔ. Προτάσσοντας την αναγκαιότητα σεβασμού της νομιμότητας, όπως αυτή εκφράζεται στη χώρα μας από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και τις ευρωπαϊκές Οδηγίες, η κ. Μπιρμπίλη υπογράμμισε την έμφαση που δίνει η κυβέρνηση στην εκπόνηση των διαχειριστικών μελετών των υδάτινων αποθεμάτων, αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ, ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα ύδρευσης της Θεσσαλίας «με βάση τις σύγχρονες αντιλήψεις». Δεν παρέλειψε δε, να σημειώσει, πως μια ορθολογική διαχείριση των αποθεμάτων, σε συνδυασμό με νέες καλλιέργειες, θα αυξήσει και το εισόδημα των παραγωγών μέσω επιδοτήσεων από την Ε.Ε.

«Ακόμα και αν υπάρξει δυνατότητα εκτροπής (που είναι πολύ πιθανόν να υπάρξει γιατί μόνον η διαχειριστική μελέτη μπορεί να πει τι θα γίνει στη Θεσσαλία), θα πρέπει να είμαστε σαφείς στο τι βγάζουν οι διαχειριστικές μελέτες με βάση την ευρωπαϊκή Οδηγία» ανέφερε η κα Μπιρμπίλη. «Ακόμα και αν ολοκληρωθούν τα έργα στην μερική εκτροπή του Αχελώου, ακόμα και αν πληρώσει και άλλα χρήματα ο ελληνικός λαός, θα βρεθούμε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και αυτό δεν θα δώσει έγκριση να λειτουργήσουν, ακόμα και αν έχουν ολοκληρωθεί» υποστήριξε η υπουργός Περιβάλλοντος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής, διευκρίνισε πως το έργο της εκτροπής δεν υπάγεται στις ευρωπαϊκές Οδηγίες, εφόσον οι επίσημες προπαρασκευαστικές του πράξεις, προηγήθηκαν των εκδόσεων των Οδηγιών και η χρηματοδότηση παραμένει συνειδητά. Η εμπλοκή, βρίσκεται στην Ελλάδα με συνεπακόλουθα προδικαστικά ερωτήματα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. «Η υπουργός και η κυβέρνηση, είναι υποχρεωμένοι να σεβαστούν τον νομικό κόσμο της χώρας. Εμείς παραμένουμε σταθεροί σε μια προσπάθεια. Γι' αυτό αποδεχθείτε την μετριοπάθεια της κας υπουργού όσον αφορά τις δεσμεύσεις της στο συγκεκριμένο έργο» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

Οι αναφορές της κας Μπιρμπίλη για την αναγκαιότητα στροφής και σε νέες, λιγότερο υδροβόρες καλλιέργειες, έδωσαν αφορμή για μια έντονη παρέμβαση του Αστέριου Ροντούλη (ΛΑΟΣ), ο οποίος αναρωτήθηκε αν «θα υποχρεώσετε το Θεσσαλό να καλλιεργήσει ό,τι θέλετε εσείς;». Ο Αντώνης Σκυλλάκος (ΚΚΕ), στήριξε το εγχείρημα της εκτροπής, καταγγέλλοντας την νέα ΚΑΠ και τονίζοντας πως «κανένα ελληνικό ή ευρωπαϊκό δικαστήριο δεν μπορεί και δεν πρέπει να σταματήσει αυτό το έργο. Το λόγο έχουν οι αγρότες που κατεβαίνουν στη Θεσσαλία και σε όλη την Ελλάδα». Μόνη από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, η Ηρώ Διώτη (ΣΥΡΙΖΑ) απέρριψε «απερίφραστα» την εκτροπή, καταγγέλλοντας πιέσεις από ισχυρά συμφέροντα και αντιπροτείνοντας στροφή σε ήπια υδατικά έργα.

Ο υφυπουργός Υποδομών, Γιάννης Μαγκριώτης, στις απαντήσεις του επεσήμανε τις τοπικιστικές διαφορές που έχουν σημειωθεί σε σχέση με το έργο, αντανακλούμενες και σε προσφυγές στο ΣτΕ. Κατηγόρησε δε, την ΝΔ για μικροκομματική εκμετάλλευση των προβλημάτων και εγκατάλειψη των έργων κατά την πενταετία της διακυβέρνησής της.

«Σήμερα στην Θεσσαλία για τον Αχελώο δεν πέφτει ούτε σκαπετιά» κατήγγειλε ο Μανώλης Κεφαλογιάννης. «Αν εσείς υποδαυλίζετε όλες τις διαδικασίες για να παρθούν αρνητικές αποφάσεις στο ΣτΕ είναι δικό σας πρόβλημα. Εμείς θέλουμε να μην σπεύδουν οι νομικοί σύμβουλοι του υπουργείου σας να κάνουν ό,τι μπορούν κόντρα στους συμβούλους του υπουργείου Υποδομών» ανέφερε ο Μανώλης Κεφαλογιάννης απευθυνόμενος στην κα Μπιρμπίλη, κλείνοντας με τον τρόπο αυτό την συνεδρίαση.

1 comments:

Ανώνυμος,  14 Ιανουαρίου 2010 στις 11:28 π.μ.  

ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΙ ΛΕΝΕ?
ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΘΕΣΗ?
Ο ΜΩΡΑΙΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤ ΠΛΑΙ ΤΗΣ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ ΜΕΝ ΑΛΛΑ ΤΙ ΛΕΕΙ??????

Δημοσίευση σχολίου