Σεισμός στην Πάτρα

>> Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

Σεισμική δόνηση μεγέθους 3,9 της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 20:13 το βράδυ της Παρασκευής 22 Ιανουαρίου , 30 χλμ βορειοανατολικά της Πάτρας.

Η έντονη σεισμική δραστηριότητα προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία σε όλο το επιστημονικό προσωπικό του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου αλλά φυσικά και στους κατοίκους που δέχονται το χτύπημα του εγκέλαδου για δεύτερη φορά απο χτες.

Ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Παπαδόπουλος μίλησε για "δίδυμο" σεισμό, δίνοντας παρά ταύτα ελάχιστες πιθανότητες για ακόμα μεγαλύτερο σεισμό.

Στην ίδια περιοχή σημειώθηκε σεισμική δόνηση 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ το βράδυ της Πέμπτης, ωστόσο για να βγούν ασφαλή συμπεράσματα θα χρειαστούν τουλάχιστον δυο με τρία 24ωρα. (http://www.protothema.gr)

Σχετικά με το θέμα των σεισμικών δονήσεων στην περιοχή, ιδιαίτερα καυστικός και επικριτικός για τη στάση που κρατά η Πολιτεία στις αναφορές που δέχονται από τους επιστήμονες ήταν ο καθηγητής Σεισμολογίας Γεράσιμος Χουλιάρας μιλώντας στο ΡΑΔΙΟ ΓΑΜΜΑ και την εκπομπή «Πράσινο Κόκκινο σε Γαλάζιο Φόντο» με τον Γιάννη Γεωργόπουλο χτες το πρωϊ.

Με αφορμή τις νέες σεισμικές δονήσεις που είχαμε στην περιοχή του Ευπαλίου, ο κ. Χουλιάρας προειδοποίησε μέσω του Ράδιο Γάμμα την Πολιτεία, καθώς το συγκεκριμένο φαινόμενο δεν χαρακτηρίζεται ως φυσιολογικό, ενώ τόνισε πως οι κάτοικοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, αφού το φαινόμενο δεν έχει ολοκληρωθεί.

«Είχαμε πει από την περασμένη Δευτέρα στον κόσμο να προσέχει, καθώς αυτή δεν είναι μία φυσιολογική μετασεισμική ακολουθία. Τα σήματα στους σταθμούς του Παναγιώτη Βαρώτσου είχαν έρθει από τις 24 Οκτωβρίου. Επρόκειτο για δύο ηλεκτρικά σήματα που είχαν καταγραφεί από την ομάδα ΒΑΝ, σήματα που έδειχναν ότι επέρχεται ισχυρή σεισμική δραστηριότητα» επεσήμανε ο κ. Χουλιάρας προσθέτοντας πως «το φαινόμενο δεν έχει τελειώσει».

Μάλιστα ο κ. Χουλιάρας ασκώντας δριμεία κριτική, ανέφερε πως από εκεί και πέρα η κινητικότητα θα έπρεπε να είναι εκ μέρους της Πολιτικής Προστασίας, να έρθουν οι αρμόδιες υπηρεσίες να ελέγξουν τα κτίρια, κυρίως νοσοκομεία, σχολεία και δημόσια κτίρια, που είναι σε άθλια κατάσταση.

«Καλώ από την εκπομπή σας την Πολιτεία να είναι σε εγρήγορση, κρούω τον κώδωνα του κινδύνου. Εμάς κανείς δεν μας έχει καλέσει να τους ενημερώσουμε. Είναι αυτονόητο πως η Πολιτεία αλλά και οι κατά τόπους νομαρχίες πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους. Θα πρέπει ο κάθε σεισμολόγος να φέρει έγγραφα για να ενημερωθούν, δεν γνωρίζουν τη δουλειά τους; Την ανησυχία του λαού τη διαχειρίζονται άλλοι φορείς και όχι οι σεισμολόγοι», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πάντως τα μαχαίρια… βγήκαν κατά τη διάρκεια της εκπομπής ανάμεσα στον καθηγητή σεισμολογίας και τον υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχίας Αχαίας Δημήτρη Φιλιππάτο, όταν ο καθηγητής χαρακτήρισε ως ανίκανους τους υπευθύνους του κράτους και των υπηρεσιών, με τον κ. Φιλιππάτο να του ζητά σε έντονο ύφος να ανακαλέσει.

Ο καθηγητής Σεισμολογίας απαντώντας σε ερώτηση του Γιάννη Γεωργόπουλου, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει μετανάστευση του φαινομένου σε γειτονικά ρήγματα τόσο στον Πατραϊκό όσο και στον Κορινθιακό Κόλπο.

«Δεν είναι συνηθισμένο να γίνονται δύο σεισμοί της τάξεως του 5,7 Ρίχτερ μέσα σε τρεις ημέρες. Κανένας επιστήμονας δεν μπορεί να πει ότι υπάρχει κύριος σεισμός τη δεδομένη στιγμή, δε θέλω να κοροϊδεύω τον κόσμο, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει και άλλος πιο δυνατός σεισμός» προσέθεσε ο κ. Χουλιάρας τονίζοντας πως «από εκεί πάμε στα γειτονικά ρήγματα, προκειμένου να δούμε αν θα υπάρξει μετανάστευση του φαινομένου».

Σχετικά θα θέλαμε να σχολιάσουμε ότι για μια ακόμα φορά στο θέμα των σεισμών, μας προξενεί εντύπωση η κόντρα πολιτείας και μέρους των σεισμολόγων - επιστημόνων. Ακόμα επανέρχονται τα ερώτηματα τι τελικά ισχύει; Υπάρχει η δυνατότητα έγκαιρης πρόβλεψης των σεισμών; Υπάρχει σχέδιο από την Πολιτεία αντιμετώπισης τέτοιων καταστάσεων; Μέχρι να έχουμε απαντήσεις στα παραπάνω ας ελπίσουμε ότι ο Εγκέλαδος θα σταματήσει -τουλάχιστον για τώρα- την δράση του, αφήνοντας την περιοχή μας στην "ησυχία" της. 

Δημοσίευση σχολίου