Αυτοδιοικητική οργάνωση της χώρας: Προκλήσεις και Στόχοι

>> Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010


Τις επόμενες μέρες θα βρίσκεται υπό διαβούλευση ο νέος αυτοδιοικητικός χάρτης της χώρας. Δήμαρχοι, αυτοδιοικητικές ενώσεις, κόμματα θα συζητούν με τον Υπουργό Εσωτερικών για την νέα οργανωτική δομή της χώρας. Θεωρούμε το ζήτημα ιδιαίτερα σημαντικό καθώς η χώρα μας με την νέα δομή θα πορευτεί θα επόμενα χρόνια και θα αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις. Το ιστολόγιο μας είναι ανοιχτό στην κατάθεση των δικών σας απόψεων.

Ξεκινώντας σήμερα τη σχετική αρθρογραφία θα θέλαμε να καταθέσουμε την άποψη ότι  η αυτοδιοικητική οργάνωση της χώρας δεν είναι μια πράξη με μόνο διοικητικό χαρακτήρα και περιεχόμενο. Στοχεύει (ή θα πρεπε να στοχεύει) στη βέλτιστη οργάνωση της κοινωνίας και στον άριστο τρόπο συνεργασίας κράτους και πολιτών. Συνεπώς η οποιαδήποτε αυτοδιοικητική οργάνωση γίνεται για τους πολίτες και μόνο με την βοήθεια των πολιτών μπορεί να είναι λειτουργική. 

Όπως και στον Καποδίσρια 1, έτσι και τώρα ακούγονται φωνές αντίδρασης που έχουν έντονα τοπικιστικά χαρακτηριστικά (π.χ ποια θα είναι η έδρα ή το όνομα του δήμου) ή και κομματικά χαρακτηριστικά όπως ποιο κόμμα θα εκλέγεται πιο εύκολα ή πιο δύσκολα σε κάθε δήμο ή περιφέρεια.
Συμφωνούμε, εν μέρει, ότι όλα έχουν την σημασία τους και θα πρέπει να συζητηθούν όμως το μείζον είναι να μπορέσουμε ως τοπικές κοινωνίες να συν-εργαστούμε υπό τη νέα δομή. Να οργανώσουμε έτσι τις αυτοδιοικητικές δομές μας ώστε να μπορούν να αναδειχθούν σε αυτές άξιοι αντιπρόσωποι μας γιατί η εξάλειψη της όποιας διαφθοράς στην τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι ένας ακόμα στόχος της νέας αυτοδιοικητικής οργάνωσης της χώρας.

Δημοσίευση σχολίου